Tuinonderhoud

’s Winters spelen de groenblijvers een glansrijke hoofdrol in de tuin. Ze zorgen voor kleur, schitteren in de zon, geven beschutting. Bladverliezende bomen en struiken hebben altijd haast, groenblijvers (vooral coniferen) stralen een majesteitelijke rust uit. De oudste levende wezens ter wereld (5000 jaar!) zijn coniferen. Die hebben alle tijd en trekken zich van de seizoenen weinig aan.

Toch veranderen ze door het jaar heen sterker dan wel wordt gedacht: tinten wisselen, ze bloeien, kegels rijpen, jong schot verschijnt als kaarsen aan de twijgtopjes. En de variatie in kleuren, groei- en snoeivormen en structuren is enorm, van dwergen tot reuzen en van bodembedekkers tot groene obelisken.

 

Het meest gevraagd: zuilvormen

Er is in deze categorie keuze te over.
Een paar favorieten:

  • De jeneverbes Juniperus scopulorum ´Blue Arrow´ groeit uit tot een omhoog priemende pijl met blauwe naaldjes.
  • Een Ierse jeneverbes, Juniperus communis ´Hibernica´, wordt ook zeer veel aangeplant. Elk groen naaldje vertoont een zilverkleurige streep.
  • Chamaecyparis lawsoniana ´Columnaris´ (kolomvormig) is een smalle Californische cipres met blauwgrijs geschubd blad en rode kegeltjes in de lente.
  • Pinus sylvestris ´Fastigiata´ is een zuilvormige, grove den met opgaande takken en blauwgrijsgroene, lange naalden.
  • Taxus baccata ´Fastigiata´ en Taxus baccata ´Fastigiata Aureomarginata´ zijn smalle, groene en geelbonte vormen van de bekende venijnboom. Taxus baccata ´Fastigiata Robusta´ ontwikkelt zich als een dikke sigaarvorm. (plantennamen met ´Fastigiata´ in de naam zijn altijd zuilvormig.)
  • Sequoia sempervirens is de kustsequoia (tot 30 m hoog) met taxusachtig blad en een warmrode, verende, vezelige bast.
  • Calocedrus decurrens wordt in Californië wel 60 m hoog, hier 30 m. Calocedrus decurrens ´Pillar´ is de smalste zuilvorm die heel langzaam groeit.
  • De smal kegelvormige, warmgroene Thuja occidentalis ´Smaragd´ heeft schubvormig blad dat lekker fris naar fruit geurt als je er even over wrijft.

Andere vormen

Er zijn schub- en naaldconiferen, kruipers, treurvormen, bolvormen, kleinblijvers, koepelvormers, prehistorisch ogende (Araucaria), en zelfs exotische ´levende fossielen´, zoals de Ginkgo.

Een paar leuke aanraders:

  • Chamaecyparis obtusa ´Nana Gracilis´ is een dwergje met golvend geplaatste schubben (groeit ook goed in een bak).
  • Cryptomeria japonica ´Monstrosa Nana´ wordt na jaren 1 m hoog (een groene halve bol).
  • Chamaecyparis obtusa ´Drath´ wordt 3 m hoog (groene kegelvorm).
  • Juniperus pingii (= squamata) ´Loderi´ heeft een losse vorm en blauwgroen loof.

Van allerlei soorten coniferen worden ook speciale snoeivormen geproduceerd: gelaagd, bolvormen enz. Bijna net zo bekend als de snoeivormen van Buxus zijn die van Taxus. U kunt ze kant-en-klaar gevormd kopen.

Verzorging

Plant groenblijvend kluitgoed (bomen en heesters – ook coniferen) liefst in april-mei. Maak het gaasdoek pas in het plantgat los. Spreid het op de bodem van het plantgat uit. Trek het niet onder de kluit uit. Na het inplanten de grond stevig rond de wortels aandrukken en flink water geven.

Tuintips voor februari

Februari is de rustigste tuinmaand van het jaar. De meeste onderhoudswerkzaamheden zult u al uitgevoerd hebben. Het wachten is op het nieuwe seizoen. U kunt al wel onkruid verwijderen, nog steeds heesters en bomen (ver)planten, leirozen snoeien, klimop snoeien en nestkastjes schoonmaken en ophangen.

Bronnen Geert Devriese, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland en VLAM