Wie denkt dat Skimmia alleen in het rood gekleed gaat, zal binnenkort worden verrast door Skimmia x confusa ´Kew Green´. Snijgroen is niet meer weg te denken in moderne boeketten. De vraag naar allerlei snijheesters en andere bladmaterialen is nog nooit zo hoog geweest als nu. Eén van de charmes van deze productgroep bestaat erin, dat elk seizoen zijn eigen soorten heeft. Rond de kerst is Skimmia één van de populairste producten. Tot voor kort stond deze snijheester vooral bekend als een product met rode bessen of rode bloemknoppen.
Skimmia x confusa ´Kew Green´ vormt hierop een uitzondering, met prachtige lichtgroene knoppen, die net als haar rode soortgenoten wit uitbloeien. Dit gebeurt echter alleen als men de takken op de struik laat zitten, rond begin mei. De plant vormt acht tot tien cm lange, sierlijke bloemtrossen. De bijzondere uitstraling van Skimmia x confusa ´Kew Green´ maakt de variëteit bij uitstek geschikt voor moderne kerstboeketten.
De winterharde Skimmia x confusa´Kew Green´ is een zogenaamde mannelijke plant, ontstaan uit een kruising tussen S. japonica en S. anquetilia. Mannelijke planten zorgen bij Skimmia voor de bestuiving en vormen uitsluitend bloemknoppen. Alleen vrouwelijke planten kunnen ook bessen dragen. De kruising is afkomstig van de beroemde Engelse ´Kew Gardens´, net als de besdragende Skimmia japonica ´Kew White´.
Skimmia x confusa ´Kew Green´ (12573) wordt op de Nederlandse bloemenveilingen in beperkte hoeveelheden aangevoerd van oktober tot en met maart, met een piek in november en december. De takken hebben een lengte van 20 tot 35 cm, en worden aangevoerd in bosjes van vijf stuks.
Er zijn slechts zes wilde soorten van de Skimmia bekend. Het zijn bladhoudende planten, die van oorsprong in Japan, China, Taiwan, de Himalaya en de Filippijnen voorkomen. Daar groeien ze uit tot reusachtige struiken en zelfs kleine bomen. In 1838 is de plant naar Engeland vervoerd.
Controleer wel bij aankoop of het blad fris groen is. Ook moeten de bloemknoppen voldoende kleur tonen. Dan bedraagt de houdbaarheid zeker drie weken.
Bronnen Geert Devriese