Tuintips

De veredelaars van geplozen chrysanten blijven investeren in de ontwikkeling van speciale kleuren en bloemvormen. Met ´Resomee´ als resultaat. Dendranthema ´Resomee´ is het nieuwste bewijs dat het geplozen assortiment steeds leuker wordt. Sinds de eerste serieuze aanvoer in juni 2000, reageerde de handel direct enthousiast. Het werd uiteindelijk de best betaalde introductie van 2000. Met een veilingprijs van 89 cent (2001) werd de bloem gemiddeld 17 cent hoger gewaardeerd dan de concurrentie. En dat na een aanvoer van ruim 600.000 stuks. Heeft ´Resomee´ dan meteen de harten van de consument gestolen?

Best mogelijk, want de paarsroze stervormige en goed gevulde bloemen zijn zeker niet alledaags te noemen. De bloem heeft beslist geen ´grafuitstraling´: nee, is zelfs frivool te noemen. Maar er is meer aan de hand. Ook de kwekers zien ´Resomee´ graag bloeien, maar dan in de kas natuurlijk. Pluspunten zijn de korte teeltduur en de uniformiteit. Hierdoor kan het product snel en efficiënt worden geoogst en verwerkt.

 

Houdbaarheid

 

Nog een pluspunt is de houdbaarheid, ook als de bloem wat rauwer wordt geoogst, zoals bij Dendranthema ´Resomee´. Hierdoor hoeven de bloemen niet van een zakje of een cup te worden voorzien, wat de kweker veel arbeid bespaart. Na transportsimulatie zagen de bloemen er na drie weken nog prima uit. Ook de bladkwaliteit was zeer goed. De knoppen kwamen op de vaas mooi open. Wel werd de bloemkleur na verloop van tijd minder intens, maar dat is normaal.

De stelen van Dendranthema ´Resomee´ zijn van nature zeer stevig. Het gemiddelde veilgewicht ligt tussen 55 en 75 gram bij een lengte van 70 tot 75 centimeter. Maar ook de bladeren kunnen tegen een stootje, ideaal voor transport dus. Belichtingsinstallaties in de kassen houden de kwaliteit het hele jaar door op een hoog peil, ook in de winter. En dat is weer goed voor de reputatie en betrouwbaarheid van ´Resomee´.

 

Verzorgingstips

Voor een maximaal vaasleven is de versheid van groot belang. Slap of vergeeld blad duidt op een te lang bewaard product. De optimale bewaar- en transporttemperatuur is 8 tot 10°C. Verder zijn schoon water en schone emmers bevorderlijk voor tevreden klanten. Bloemisten wordt geadviseerd het onderste deel van de steel af te snijden – circa 3 centimeter – met een scherpe snoeischaar of mes. Laat geen bladeren in het water hangen om snelle vervuiling te voorkomen.

Consumenten kunnen de chrysanten het beste eerst in de verpakking enkele uren laten volzuigen op schoon en koud water. De bloemen zijn goed houdbaar op schoon water, maar met snijbloemenvoedsel groeien ze voller en staan ze langer. Verder is het raadzaam om elke week het water te verversen en de stelen opnieuw aan te snijden. Voeg een druppel chloor toe om aanslag in de vaas en kwalijk riekend water te voorkomen. Zet de vaas niet op de tocht of in de zon.

In 1688 introduceerde een Nederlander, genaamd Jacob Layn, de chrysant in Holland. In het begin van 1900 begon de cultuur van chrysanten, voor bloei in de herfst. In 1954 werd het All-Year-Round systeem uit de VS geïntroduceerd. Hierbij wordt de daglengte met behulp van gloeilampen en verduisteringsschermen gecontroleerd. Deze techniek wordt nog steeds gebruikt door de kwekers.

Op 1 januari 1994 is de naam Chrysanthemum indicum (hier vielen de meeste snij- en potchrysanten onder) vervangen door Dendranthema indicum. In 1753 gaf Linnaeus de naam Chrysanthemum indicum aan de voorouders van onze chrysant. Een eeuw later, in 1855, ontdekte Des Moulins dat er iets fout zat. Zijn ontdekking werd lange tijd genegeerd. In recent Brits onderzoek is zijn ontdekking opnieuw bestudeerd en zijn zijn opvattingen wel serieus genomen. Een groep taxonomen heeft in de laatste 10 á 20 jaar de hele familie van de samengesteldbloemigen bewerkt. De verwachting is dat handel en consument het woord ´chrysant´ gewoon zullen blijven gebruiken.

 

Bronnen Geert Devriese