Ziekte en plagen

Sinds een paar jaar kom ik veel snuitkevers tegen die familie zijn van de taxuskevers. Sommige soorten zijn overdag waar te nemen en andere zoals de taxuskevers leiden een verborgen bestaan. Ik kom op dit moment zo’n 9 soorten tegen die schade aan gewassen brengen, waarvan een aantal uitheems zijn en kunnen zelfs overwinteren in Nederland. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk meegekomen met geïmporteerd plantmateriaal.

Voor de bestrijding maakt het niets uit. De larven worden geïnfecteerd door nematoden. Tegen de volwassen kever is er niets aan te doen. Alleen kwekerijen mogen een zwaar middel tegen de volwassen kevers gebruiken in het groeiseizoen.

 

Om u van dienst te zijn wil ik voor gratis kevers die uw gewassen teisteren determineren. Aan de hand van de determinatie krijgt u van mij een verdere advies omtrent de bestrijding.

Voor het verzamelen van kevers kunt u het beste een paraplu onder de struiken zetten en deze schudden. Dat werkt heel makkelijk. Op deze manier verzamel ik snuitkevers in kwekerijen en gemeentelijke plantsoen t.b.v. onderzoek en inventarisatie van de aanwezig snuitkeverplagen in Nederland.

Tip: ziet u snuitkevers overdag en dan parend, dan zijn het geen gewone taxuskevers. Taxuskevers hebben geen paring nodig om zich voor te planten. Het kan ook zijn dat u zeer kleine exemplaren tegenkomen (6 – 8 mm). Die kunnen ook veel schade aanrichten.  

Mocht u willen weten of u te maken hebt met de gegroefde lapsnuitkever (taxuskever – wetenschappelijke naam Otiorhynchus sulcatus) dan kunt u gerust naar mij toe sturen. Graag ze in een doosje doen dat niet breekt in de post (geen karton- ze vreten een weg doorheen) en ze voorzien van blaadjes als voer. Ik moet wel ze levend ontvangen.
Graag ook een lijst van planten waar u ze hebt gevangen. Sommige soorten snuitkevers hebben een ander voorkeur dan taxuskevers.

Voor u heeft dit geen consequentie, maar geeft wel inzicht in de verspreiding van schadelijk snuitkevers in Nederland en als het echt uit de hand loopt dan kan de overheid maatregelen gaan treffen.
U kunt bijvoorbeeld surfen op Google – Snuitkevers Nieuw Vennep dan treft u tal van informatie over de uitheemse snuitkevers.

Als u vraatschade aan Gemeentelijke plantsoen ziet dan kunt ook eventueel wat vangen en meesturen. Ik meld de uitslag eveneens aan de Gemeente. Sommige gemeentes passen geregeld nematoden toe om de larven van taxuskevers te bestrijden. Een voorbeeld is de Gemeente Steenwijk die alle openbare plantsoenen in Vollenhove, Heetveld, St. Jansklooster, de begraafplaatsen en historische tuinen heeft behandeld.
Als gebaar naar de bewoners heeft de Gemeente ook alle voortuinen mee behandeld.
In bepaalde buurten worden de taxuskevers door bewoners gezamenlijk bestreden om verdere verspreiding te voorkomen.

Persoonlijk maak me veel zorgen over de toename van uitheemse insecten en wil er alles aan doen om ze te weren en onze klanten, zowel kwekerijen, gemeentes als particulieren behulpzaam zijn.

Daarvoor moet er eerst meer inzicht in de soorten aanwezig zijn.

Silvia Hellingman,