Tuinaanleg

Het mooie weer komt eraan en dat betekent maar een ding: we gaan weer meer tijd doorbrengen in onze tuin. Dat is ook vaak het moment waarop we bedenken om de tuin weer eens aan te pakken. Er even met de schoffel doorheen, of misschien wel een grote tuinrenovatie. Wanneer je dat laatste gaat doen ga je wellicht álles aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan stroompunten, welke altijd wel van pas komen als je buiten bent. Om de iPhone oplader op aan te sluiten, om buiten televisie te kunnen kijken of om wat sfeerverlichting te creëren. Hieronder lees je waar je op moet letten als je stroom gaat aanleggen in de tuin.


Maak een tuintekening

Je hebt de knoop doorgehakt: je neemt de tuin eens flink onder handen. Om inzicht te krijgen in de tuin is het een goede tip om een tuintekening te maken. Zo weet je precies op welke plekken het handig is om stroom te hebben. Het is bijvoorbeeld handig om een stroompunt te hebben onder de overkapping voor de iPad oplader, waar het droog blijft. En misschien wil je wel een fonteintje in het midden van de tuin waarvoor je ook een stroompunt nodig hebt. Daarnaast mag tuinverlichting ook zeker niet ontbreken. Bepaal de punten waar jouw tuin verlicht mag worden en zorg op deze plekken voor stroom.


Een goede voorbereiding is het halve werk

De tuintekening is gemaakt. Nu kunnen de voorbereidingen beginnen! Je kunt ervoor kiezen om een professional te laten komen, of je doet het zelf. Het is in dat laatste geval belangrijk dat je altijd veilig te werk gaat. Daarom is het belangrijk dat je begint bij het afsluiten van de hoofdschakelaar. Ook moet je de juiste materialen aanschaffen die bestand zijn tegen het weer. Denk daarbij aan een grondkabel met een aardscherm en waterdichte stopcontacten en schakelaars. Deze stopcontacten herken je aan het klepje dat het regenwater tegenhoudt. Daarnaast heb je natuurlijk het juiste gereedschap nodig, zoals een spanningzoeker, schroevendraaier en klopboormachine.


Verschillende soorten tuinverlichting

De kans is groot dat je stroom in jouw tuin gaat gebruiken voor verlichting. In deze gevallen kun je kiezen voor laagspanningsverlichting en netspanningsverlichting. Laagspanningsverlichting wordt ook wel 12 volt-tuinverlichting genoemd. Het voordeel van dit type verlichting is dat het eenvoudig zelf te installeren is, het is veilig én energiezuinig. Netspanningsverlichting, ook wel 230 volt-tuinverlichting genoemd, laat jouw tuin naar jouw wens verlichten. Dit kun je namelijk dimmen en het heeft een hoge lichtintensiteit. Wel is netspanningsverlichting lastiger aan te sluiten dan laagspanningsverlichting.