Tuinonderhoud

Je tuin duurzaam onderhouden hoort helemaal bij 2024. Toch weten veel beginners helaas nog niet altijd hoe ze dit moeten aanpakken. Daarom is het relevant om dit artikel door te lezen, want we vertellen je alles over duurzaam tuinonderhoud en hoe je slim om kunt gaan met de vele uitdagingen waar je mee te maken krijgt. 

Plagen in de tuin duurzaam bestrijden 
Het is de nachtmerrie van iedere tuinbezitter: je bent lekker groentes aan het verbouwen in je tuin en loopt al te fantaseren over die tomaten en de lekkere sla. Maar dan kom je opeens een dag de tuin inlopen en zie je dat de slakken eraan hebben gezeten. Erg frustrerend natuurlijk, maar gelukkig zijn er manieren om plagen duurzaam te bestrijden. Voor het klimaat, de tuin en je gezondheid is het immers niet goed om gif te gebruiken. 

Je kunt plagen het beste bestrijden door vijanden van slakken en bladluis naar je tuin te lokken. Lieveheersbeestjes houden bijvoorbeeld van bladluis. Vogels en egels zijn daarentegen dol op slakken. Overigens is het ook belangrijk om je tuin esthetisch te maken. Prachtige bronzen beelden passen in principe in elke tuin! 

Het belang van een gezonde en vruchtbare bodem 
Je wilt natuurlijk dat er veel moois bloeit en groeit in je tuin en daarvoor moeten de fundamenten van je tuin in orde zijn. En wat heb je dan nodig? Juist: een gezonde bodem! Klinkt gemakkelijk je bodem duurzaam gezond te maken, maar dat is het helaas niet altijd. Maar hoe maak je je bodem dan goed gezond? Welnu, dit begint bij organisch mest of compost. Daarmee maak je de bodem meer vruchtbaar. 

Veel beginners maken echter de fout om veel mest te gebruiken en dat is niet verstandig. Dan worden planten juist kwetsbaar en slap. Het is ook niet verstandig om je tuin heel vaak te bemesten. Dit kun je het beste alleen in het voorjaar doen, wanneer alles in je tuin bloeit en groeit. Een gazon heeft overigens wel ongeveer twee keer per jaar bemesting nodig. 

Ongewenste planten voorkomen doe je zo 
Ongewenste planten in je tuin zijn weliswaar verrassend, maar niet altijd aangenaam. Ze groeien vaak op de plaatsen waar je ze niet wilt hebben en brandnetels kunnen bijvoorbeeld ook nog eens erg pijnlijk zijn. Ongewenste planten kun je op meerdere manieren voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat je ze geen ruimte voor groei geeft. Dit kun je realiseren door de grond te bedekken. Bijvoorbeeld met andere planten of met boomschaar. Groeien er toch ongewenste planten in de tuin? Dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk met een schoffel aan te pakken. Als je er snel bij bent, heb je minder snel met een plaag te maken.