Bomen en hagen

De winterperiode is niet de beste periode voor een tuin. De koude omstandigheden zijn niet ideaal, terwijl ook nog alle bladeren van de bomen afvallen. Je hebt hierdoor in het voorjaar veel te doen in je tuin. Althans; als je je tuin weer netjes wilt krijgen. Is dat inderdaad het geval? Volg dan vooral onderstaande 5 tips op. Met deze 5 tips geniet je spoedig van een keurig verzorgde tuin in het voorjaar.
 

Tip 1: maak een rondje door je tuin
Het is allereerst verstandig om een rondje door je tuin te maken. Bekijk wat de actuele status van de tuin is en of je opvallende zaken aantreft. Merk je bijvoorbeeld opeens molshopen in je gazon op? Dan moet je direct de mollen verjagen. Of merk je een lekkage bij je overkapping op? Dan moet je deze lekkage zo snel mogelijk op zien te lossen.
 

Tip 2: ruim alle bladeren en tuinafval op
In het leven heb je maar een paar zekerheden. Een van deze zekerheden is dat je tuin in het voorjaar vol met tuinafval ligt. Bekende voorbeelden hiervan zijn de bladeren van de bomen, mos op de tegels en dode takjes.

In het voorjaar is het zaak om dit alles zo snel mogelijk op te ruimen. Daarmee maak je je tuin namelijk optisch een stuk netter. Bovendien voorkom je hiermee ongedierte. Veel soorten ongedierte is namelijk gek op viezigheid en op vocht. Voorkom daarom grote hoeveelheden compost of bladeren in je tuin. Ruim in plaats daarvan alles in het voorjaar netjes op.
 

Tip 3: verwijder het onkruid in je tuin
Tijdens de winterperiode viert onkruid hoogtijdagen. Het onkruid heeft alle mogelijkheden om hard aan te groeien, mede door het klimaat. Onkruid kan vervolgens schadelijk zijn voor bijvoorbeeld planten en bloemen in je tuin. Ook staat onkruid minder netjes en onverzorgd in je tuin. In het voorjaar zou je dus direct met een onkruidverwijderaar aan de slag moeten gaan.
 

Tip 4: koop nieuwe attributen voor in de tuin
Gedurende het voorjaar bereid je ook alvast de zomerperiode voor. Dit doe je onder meer door nieuwe attributen voor in de tuin te kopen. Is in het afgelopen jaar je gieter kapot gegaan? Koop dan een nieuwe zinken gieter. Of doet de tuinsproeier of tuinslang het niet meer naar wens? Koop dan een nieuwe tuinsproeier of een nieuwe tuinslang. Doe dit in ieder geval allemaal tijdig. Daarmee voorkom je dat je onverhoopt achter het net vist.
 

Tip 5: plant nieuwe bloemen, plantjes en struiken
Het voorjaar leent zich ideaal om je tuin weer netjes te krijgen. Dit doe je ook door in het voorjaar nieuwe bloemen, plantjes en struiken te planten. Of wil je graag met je eigen moestuin aan de slag gaan? Dan kun je in het voorjaar alvast de zaden in je tuin zaaien.

Doe je dit op tijd in het voorjaar? Dan komen de bloemen, plantjes, struiken of gewassen al in de zomer volledig tot bloei. Prachtig!