Tuintips

Ben je van plan om zelf gras te gaan zaaien, dan is het goed om je hier eerst in te verdiepen. We vertellen je in dit artikel welke stappen je allemaal moet ondernemen om er een succes van de maken. Volg het stappenplan nauwkeurig en geniet uiteindelijk van een mooi stuk gras in je eigen tuin.

Wanneer gras zaaien?
Je kunt het hele jaar door gras zaaien met graszaad, echter het zal pas ontkiemen als de temperatuur boven de 10 graden uitkomt. Zaai bij voorkeur op een dag dat het windstil is, zodat het graszaad niet weg kan waaien. Daarnaast dient de grond waar je in zaait altijd vochtig te zijn. Heb je te maken met een drogere periode dan zal je dus voldoende moeten blijven bewateren.

Graszaad kiezen
Graszaad bestellen doe je gemakkelijk online, maar het is wel belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over welk soort je wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een siergazon of een speelgazon? Een siergazon zaai je met graszaad dat heel fijn gras zal geven en wat je kort kunt maaien. Deze grassoort is beter bestand tegen licht beschaduwde plekken. Een speelgazon heeft sterk gras nodig dat diepgeworteld is, omdat er actief op rondgerend zal worden.

Hoe kalkrijk is de grond?
Bestaat de tuingrond uit kleigrond, dan is deze van nature al erg kalkrijk. Gaat het om een zandgrond, dan is extra kalk wel nodig. Je kunt de pH-waardes stimuleren door goede meststof toe te voegen. Je kunt hier meer over lezen onder het kopje ‘bodemverbeteraar en meststof toevoegen’.

Grond omspitten
Voordat je gaat zaaien is het ook van belang dat de grond onkruidvrij wordt gemaakt. Dit kun je het beste doen door de grond om te spitten of te frezen. Gebruik voor het omspitten een spade met een scherp blad en zorg om ergonomisch te kunnen werken dat de steellengte bij jouw lichaamslengte past. Heb je een groot stuk grond om voor te bereiden dan kun je het beste kiezen voor een elektrische bodemfrees. Voor een goed omgespitte grond moet je op de volgende drie dingen letten: de grond moet los zijn, de wortels moeten er doorheen kunnen groeien en het water moet er goed doorheen kunnen lopen.

Bodemverbeteraar en meststof toevoegen
Stenen kunnen een grasmachine beschadigen en daarom is het van belang dat je de grote exemplaren verwijdert voordat je begint. Breng een bodemverbeteraar aan (bijvoorbeeld compost) en meng daarna de meststof door de bovenlaag. Op deze manier kunnen de wortels van de jongen grasplanten op een goede manier wortelen. Je kunt ook voor gazonmest met toegevoegde kalk kiezen, bijvoorbeeld als je een zandgrond in de tuin hebt.

Grond egaliseren
Je kunt de grond met een hark egaliseren en daarna moet je alles goed aanstampen. De beste manier om dit te doen is voetje voor voetje. Heb je dit gedaan dan hark je alles nog één keer licht na.

Omtrek van het gazon uitzetten
Om de precieze omtrek van het gazon uit te zetten gebruik je touw en tuinpaaltjes. Gebruik een rolbandmaat om alles goed om te meten en een hamer om de paaltjes voorzichtig in de grond te kunnen slaan.

Gras zaaien
Het is tijd om te gaan zaaien. Doe dit op een zo gelijkmatig mogelijke manier, bijvoorbeeld met een strooiwagen. Zaai altijd één keer in de lengterichting en daarna in de breedterichting eroverheen. Zaai langs de rand van het gazon wat extra graszaad, om een mooie en stevige rand te creëren. Houd altijd wat zaadjes achter, zodat je later nog wat bij kunt zaaien op plekken waar het gras niet goed is opgekomen. Hark hierna het graszaad lichtjes aan en rol het voorzichtig aan met een tuinwals. Op deze manier krijgen alle zaden goed contact met de grond en krijg je gelijkwaardige kieming.

Water geven aan het gazon
Zorg ervoor dat je na het zaaien voldoende water geeft. De grond moet vochtig blijven tot het gras goed geworteld is. Wanneer de temperatuur boven de 10 graden komt dan ontkiemt het vaak binnen drie tot vijf dagen. Als het kouder is, dan kan het wat langer duren.

Gras maaien
Je kunt het gras voor het eerst maaien als het ongeveer 8 cm lang is. Haal er de eerste paar keren ongeveer 1 cm van af. Na twee manden kun je het gras korter maaien, tot ongeveer 3 tot 5 cm. In het begin zal er wat onkruid groeien in het gazon, maar dit zal verminderen als je regelmatig maait. Sommige soorten onkruid, zoals paardenbloemen of madeliefjes, moet je uit het gazon steken met ene mesje of een speciale onkruidsteker.