Bomen en hagen Ziekte en plagen

Vorige maanden (februari-maart) hadden we het over hoe en wanneer je met de teelt van tomaten kon starten. Naast het zaaien en verspenen moeten de tomaten worden opgepot. Bij elk stadium moeten ze afgehard worden. Onder afharden verstaan we wennen. Wennen aan nieuwe en hardere omstandigheden: een nieuwe standplaats, nieuwe lichtinval, nieuwe (meestal lagere) temperaturen, een andere bodem en zoverder.

Hoe kun je ervoor zorgen dat tomatenplantjes door blijven groeien als je ze van binnen naar buiten verplant?

 

Je begint met de tomatenzaailingen met mooi weer een paar uur in de zon buiten te zetten, nog steeds in hun oorspronkelijke zaaibakjes. Doe dit een paar dagen achter elkaar en verleng de tijd buiten steeds wat meer. Als ze, bijvoorbeeld na een week, de hele dag buiten staan, herhaal dit dan een paar dagen maar haal ze wel steeds binnen voor de nacht. Houd de plantjes wel goed in de gaten, te grote veranderingen van temperatuur kunnen meer schade aanrichten dan de bedoeling was. Is het dus een erg koude dag, dan is het misschien verstandiger een dagje over te slaan. Na die week kun je ze ook ´s nachts buiten proberen.

Als de tomatenplantjes eenmaal gewend zijn aan de lucht en temperatuur, wordt het tijd om ze te laten kennismaken met echte tuinaarde. Graaf een geultje in de noord-zuid richting en leg je zaailing met zoveel mogelijk aarde om de wortels heen erin. Bij tomaten en bij veel andere planten is het verstandig een paar van de onderste bladeren te verwijderen. Dit doe je omdat dan minder water uit de plant verdampt, waardoor de kans op overleven groter wordt.

Plant alle zaailingen op een afstand zoals die op het zakje stond waar de zaadjes inzaten. Deze onderlinge afstanden zijn namelijk vaak grondig wetenschappelijk onderzocht en opbrengsten kunnen hier substantieel door beïnvloed worden. Giet dan een plas water om de plantjes heen en doe de aarde over de wortels. Voorzichtig aandrukken helpt, want in “luchtbellen” onder de grond kunnen de kleine worteltjes uitdrogen.

Sommige mensen stoppen ook nog een gedeelte van de steel onder de grond bij tomatenzaailingen zodat zich ook daarop nieuwe wortels kunnen ontwikkelen. De dagen na het planten is het zorg om veel water te geven, hierdoor plempt de aarde in en verdwijnen de luchtbellen in de grond, en tevens kunnen zo de voedingsstoffen uit de grond beter opgenomen worden via het water de wortels in.

Over het algemeen zien zaailingen er niet uit de eerste dagen na het verplanten. Maak je geen zorgen vaak herstelt het plantje zich binnen een week, om daarna bij warm weer enorm te groeien. Je kunt het klimaat rond een beginnend tomatenplantje nog wat helpen door er een doorzichtig plastic kasje overheen te zetten, zoals bijvoorbeeld een omgekeerde plasticfles of een kooitje gemaakt van wat ijzerdraad en plastic keukenfolie, maar wel op tijd verwijderen als het plantje te groot wordt voor zijn kooi.

Opkweek

Tomaten opkweken is niet echt makkelijk te noemen. Let op een paar regels die de opkweek beter doen lukken:

  • Teelt bij een voldoende hoge temperatuur, nachttemperaturen onder de 12°C veroorzaken een ene geval bekomt u een plant met bleek, geel blad, in het andere geval een gedrongen, donkere plant.
  • Pas de watergift aan volgens zonlicht en temperatuur.
  • Door de lange teeltduur raken de voedingsstoffen uitgeput. Geef regelmatig een bijbemesting, los daartoe 2,5 gram per liter kaliumrijke samengestelde meststof op en geef dit aan de planten telkens u water geeft. Of koop een vloeibare meststof.

Tomatenrassen - Balkonzauber (syn. Balcon Zauber Röd)Nieuwe tomatenrassen op de tomatenrassen cd-rom

Balkonzauber (syn. Balcon Zauber Röd)

Herkomst: Zwitserland of Oostenrijk
Rijptijd: vroeg – midden
Kleur: rood
Vorm: rond tot soms iets ovaal
Vruchtgrootte: +
Vruchtgewicht: 20-80 gram
Smaak: sappig en licht aromatisch
Groeihoogte: 60 cm
Kasteelt: neen
Zelftoppend: ja
Vatbaarheid: soms bladvlekkenziekte, gezond ras
Tolerantie:
Kenmerken:

  • Zeer productief
  • Compact groeiend ras met aardappelblad.
  • Bijzonder geschikt voor potteelt op terras en balkon.
  • Plantafstand 45-50 cm

Bron:

  • Luc Dedeene – Tomaten telen deel 1: soorten, teeltwijzen, rassen, standplaats, bemesting