Druppelbevloeiing wordt bij de teelt van tomaten reeds massaal toegepast. Bij tomaten wordt er langs elke rij planten een slang gelegd, en bij elke plant bevindt zich een druppeldop. Naast druppeldoppen zijn er voor de hobbykweker ook eenvoudige vloeidarmen beschikbaar. De watertoevoer wordt verkregen vanuit bijvoorbeeld een waterleiding of via een eenvoudig pompje uit een eigen waterreservoir, waarin desgewenst meststoffen zijn opgelost.
Druppelbevloeiing is een besparende wijze van watervoorziening, waarbij één of enkele planten afzonderlijk water en voedingszouten (meststoffen) druppelsgewijze krijgen toegediend. Door rubberslangen met een inwendige doorsnede van 1 cm wordt het water met de daarin opgeloste voedingszouten langs de rijen planten gevoerd. Op regelmatige afstanden zijn er in de slangen druppeldoppen aangebracht. Wanneer zoals gebruikelijk het water in de slangen wordt aangevoerd met een druk van 0,15 atmosfeer, leveren deze doppen één liter water per uur.
Aan druppelbevloeiing met inbegrip van aanvoerslangen e.d. hangt een prijskaartje maar deze kosten wegen niet op tegenover de voordelen:
- een arbeidsbesparing
- de grond slaat niet dicht
- de luchtvochtigheid wordt niet verhoogd
- er komt geen water op het tomatenblad waardoor minder kans op ziekten
- men kan de bodem zonder moeite vochtig houden, waardoor de gewassen regelmatig goed groeien. Bij het gieten met de slang is de groei minder regelmatig, vooral op gronden die spoedig opdrogen. Met het uitdrogen van de grond neemt de groei af.
Bij toepassing van druppelbevloeiing houdt men de grond op veldcapaciteit, d.w.z. maximaal vochtig bij een overigens goede drainage. Dit wordt bereikt door elke dag te bevloeien. De hoeveelheid water die per dag gegeven moet worden is afhankelijk van de verdamping van het gewas, waardoor de hoeveelheid zonnestraling een maat is. Voor tomaten geeft men 0.25 tot 1.5 liter per plant per dag.
Om de hoeveelheid water die de planten ontvangen te controleren, wordt aanbevolen om zowel aan het begin als aan het einde van het leidingcircuit een druppelaar boven bijvoorbeeld een glazen potje te hangen. Na afloop van het water geven kunt u daarin controleren hoeveel water er is toegediend. Het is een goede gewoonte om de planten regelmatig te controleren. Het valt niet uit te sluiten dat er een druppeldop verstopt raakt.
Bemesting
Het water wordt vooraf door een filter en door een mestverdunner gevoerd. De maaswijdte van het filter is zo klein, dat vuildeeltjes die de druppeldoppen zouden doen verstoppen, worden tegengehouden. Met de mestverdunner wordt vloeibare kunstmest in het water opgelost. Om het verbruik aan vloeibare kunstmest te kunnen vaststellen, wordt deze gekleurd in de handel gebracht. Er worden verdunningen toegepast van ongeveer 1:50 tot 1:500, dus per 50-500 liter water één liter vloeibare kunstmest.
De hoeveelheid vloeibare kunstmest is van belang voor de voeding en voor het afharden van de plant. Dit laatste vooral bij tomaten, die op onveranderlijk vochtige grond gemakkelijk welig gaan groeien. Een te welig gewas kan worden voorkomen door voldoende voedingszouten in het water op te lossen. Hoe geringer de hoeveelheid zonnestraling is, des te hoger moet de concentratie aan voedingszouten zijn.
Bij stooktomaten in de winter begint men daarom met een verdunning van 1:50 en gaat spoedig over naar 1:100. Naarmate de dagen langer worden en de hoeveelheid zonnestraling toeneemt, wordt een grotere verdunning gekozen, tot bij zeer zonnig weer in de zomer 1:500.
Er zijn enkele vloeibare kunstmestsoorten in de handel. Zij bevatten stikstof en kali in verschillende verhouding. In de winter kan gebruik worden gemaakt van een vloeibare kunstmest met een verhouding van kali (K 20) tot stikstof van 1,5 op 2. In de zomer kan met minder kali worden volstaan: bijvoorbeeld: kali tot stikstof 1 op 1.
Er zijn enkele vloeibare kunstmestsoorten, die magnesium bevatten. Zij kunnen met voordeel worden gebruikt op gronden, waar het gewas spoedig te weinig magnesium opneemt. Bij druppelbevloeiing geeft men iets meer stikstof en kali dan bij het gieten met de slang, met magnesium moet men dat ook doen. Fosfaat zal men meestal niet in het bevloeiingswater oplossen. Dit wordt bij de voorraadbemesting gegeven.
Op vakantie
Gaat u jaarlijks met vakantie dan is een investering voor de automatisering van het water geven een goed idee. Goed geschikt is een druppelbevloeiingssysteem dat simpelweg door de buren in de gaten kan gehouden worden. Met het druppelsysteem is ook de noodzakelijke verdere bemesting voor groei en bloei te regelen.
Aankoop
In tuincentra zijn zwarte pvc-hoofdslangen, aftakslangetjes en hulpstukken verkrijgbaar. Er zijn voor hen kant-en-klare systemen te koop die bestaan uit hoofdleidingen waarin standaard om de 25 cm een slangetje is gelijmd. Je kunt ook systemen aanschaffen waar uzelf het aantal slangetjes bepaald. Om de juiste plaatsen te bepalen waar de slangetjes (lengte 0,80 of 1,00 m) moeten komen, is het aan te raden om eerst de hoofdslang geheel uit te rollen. Daar waar de aftakslangetjes moeten komen maakt u een gaatje in de hoofdslang. In dat gaatje wordt dan een nippeltje gedrukt. Door zijn speciale vorm komt deze meteen muurvast te zitten en is zonder deze kapot te maken, niet meer te verwijderen. Druppeldoppen zijn er in verschillende kleuren:
- geel = 1 liter water per uur
- rood = 2 liter water per uur
- zwart = 4 liter water per uur
Technisch
- een druppelaar: op de centrale waterslang en op welbepaalde afstanden bevinden zich telkens veel dunnere druppelslangetjes die naar beneden hangen en telkens uitmonden bij een plant
- een druppelleiding: sproeileiding met druppeldoppen. Het water wordt hier bijzonder spaarzaam gedoseerd aan de planten.
Nieuwe tomatenrassen op de tomatenrassen cd-rom
Golden Sunrise is een gewaardeerde tomaat om de fijne smaak en de ongewone gele kleur. Middelgrote ronde tomaat. Geel van kleur en met echte tomatensmaak. Leuk ook om salades mee op te fleuren. | |
Yellow Debut (F1) is een extra vroege, hooggroeiende plant met attractieve gele tomaatjes met een goede vruchtzetting. Zoete tomaatjes, bijna als druiven, van 15 – 20 gram met een zeer gespreide oogst aan enkele en dubbele trossen. Wellicht één van de lekkerste aperitieftomaatjes met een hoog suikergehalte. Doet het goed in openlucht. Oogst ze zodra ze geel kleuren, daarna gaan ze snel barsten. Een ideale soort voor de versiering van koude schotels. Goed ziekteresistent. | |
Golden Konigin is geschikt zowel voor serreteelt als voor vollegrondsteelt. Geeft gele ronde tomaten met een gewicht tot 100 gram. | |
Bij de introductie van dit historisch ras werd Tangella al snel beloond met een Award of Garden Merit, vanwege de zeer goede smaak: zoet maar toch robuust. Een oranje tomaat van eerste kwaliteit met een hoge productie. Produceert talrijke oranjerode vruchten van middelmatige dikte tot 4 cm groot, die goed zijn te bewaren. Ze bevatten een intens fruitig aroma met een pittige zweem. Voor alle gebruik in de keuken. Goed ziektebestendig. |
Bron:
- Luc Dedeene – Tomaten telen deel 1: soorten, teeltwijzen, rassen, standplaats, bemesting