Groente en Fruit

Wellicht ben je wel eens in Toscane geweest. In deze regio ziet bijna elk balkonnetje, terrasje, binnenplaatsje of tuin er heel gezellig uit. Kun je dat ook in je eigen buitenplaats realiseren? Natuurlijk. Ook al hebben we een ander klimaat, veel facetten van een typisch Toscaanse tuin zijn rechtstreeks te kopiëren. En dat hoeft helemaal niet in de papieren te lopen.

Tuin opknappen: het hoeft niet duur
In Toscane zijn mensen in hun vrije tijd bij elke zonnestraal (en dat zijn er nogal wat) buiten te vinden. Ze maken er echt mooie plekken van, of ze nu een klein balkonnetje of een lap grond tot hun beschikking hebben. Je tuin omtoveren tot zo’n zelfde paradijsje hoeft niet heel duur te zijn. Natuurlijk is het niet gratis, maar je zult er geen persoonlijke lening voor af hoeven sluiten. Besef dat er kringloopwinkels zijn, dat zaadjes goedkoper zijn dan volwassen planten en dat je veel materialen kunt recyclen. Dat doen ze in het land van de pizza en pasta ook.

Kruiden in potten
Welke aspecten zien we in Toscaanse tuinen? Allereerst het vele groen. Dat maakt gelukkig. Kruiden in terracotta potten, zoals rozemarijn, basilicum, tijm en peterselie zijn natuurlijk heel bruikbaar in de keuken, maar ook decoratief. En ze ruiken heerlijk! Overigens ontbreken ook de jasmijn en lavendel zelden.

Warme kleuren
Verder springen de warme kleuren in het oog. Boerenplavuizen in plaats van grijze tegels, daarmee knapt je terras enorm op. Of anders stenen in warme kleuren. Dit steekt mooi zomers af tegen een witte gevel. En wat te denken van hout, het meest duurzame bouwmateriaal dat er bestaat? Het recyclen van hout voor tuinmeubels, die je van een stevige laag beschermende lak voorziet, is ook gewoon leuk om te doen. En op Marktplaats, bij een bevriende meubelmaker, op het industrieterrein of bouwplaatsen is altijd wel bruikbaar hout te vinden.

Beelden en cipressen
Menig Toscaanse tuin wordt gesierd door stenen beelden in plaats van tuinkabouters. Ga hiernaar op zoek op tweedehands websites, in kringloopwinkels of koop ze bij een lokale kunstenaar. Ze combineren mooi met het vele groen dat je in je tuin hebt staan. En natuurlijk mag een cipres niet ontbreken. Deze donkergroene, ranke boom is bijkans het symbool van de regio.

Druivenranken en andere fruit en groenten
Ook een druivenrank past er mooi bij, evenals – bijna vanzelfsprekend in Toscane – allerlei andere plantjes die als voedselleverancier fungeren. Heb je enkele vierkante meters over? Besteed ze dan aan een moestuin. Daarmee spaar je niet alleen geld uit, maar verschaf je jezelf alleen maar meer rustgevende uurtjes in je nieuwe tuin!