Bloemen en planten

Hoe ziet mijn tuin eruit? Rommelig, zoals dat gebruikelijk is in dit seizoen. Ik tuinier ecologisch, dat wil zeggen: zonder chemische bestrijdingsmiddelen en ik laat de blaadjes rustig vallen en liggen tot aan het voorjaar, tenzij ik er m´n nek over breek. Mijn tuin is zo´n elf meter breed en bijna zeven-en-een-half tot acht meter diep, iets aflopend naar water, waar je zomers kano´s langs ziet komen en een enkele verdwaalde waterfiets of kleine motorbootjes. De plek is ideaal, dicht in de buurt van het centrum van de stad en toch aan de rand ervan, waardoor er een landelijk gevoel ontstaat, terwijl ik toch in een stad woon.


De tuin is nu negen jaar jong en ik heb haar van de grond af opgebouwd of ingericht, zo u wilt. Aan ene kant haagbeuken als afscheiding en aan de andere kant vlinderstruiken (paars en wit) in combinatie met een boerenjasmijn en een paarse sering.
De ligging is noordoost, wat nogal wat zoekwerk opleverde om de juiste schaduwplanten te vinden. Of planten die in halfschaduw ook goed aanslaan. Bij het water in de buurt is de grond uiteraard vaak nat en vind je er dikke klei. Hogerop gelegen is de grond wat droger en kon ik experimenteren met planten die daaraan de voorkeur geven.

Hoe geef ik u nu een goede indruk van mijn tuin?

Laat ik maar beginnen bij de seizoenen en wat er dan zoal bloeit.
Op dit moment staat dicht bij het raam van de woonkamer een Mahoniestruik te popelen om zijn felgele pluimen van bloemen te openen en bengelt ertussendoor nog een enkele gele roos van de ´Golden Showers´ die deze zomer uitbundig bloeide. Ook vooraan bij het raam staat een Viburnum tinus, een mooie en hoge groenblijvende struik die de hele winter door roze rozetten bloemen geeft tot aan het vroege voorjaar. Deze Viburnum grenst aan een terras, waarop ik een rozenboog heb geplaatst om de tweede ´Golden Showers´ klimroos goed tot zijn recht te laten komen. Vanuit de huiskamer zie je op die manier de vrolijke gele kleuren het beste.

Het terras splitst zich in twee paden die in een flauwe bocht naar twee kleinere terrasjes bij het water leiden. Het cirkelvormige deel tussen deze paden en terrasjes wordt gedomineerd door een prachtige boom, de Prunus subhirtella ´Autumnalis´ die nu net begint te bloeien met kleine roze bloesem. Als de lucht helderblauw is en deze boom volop bloeit, dan waan je je in een Japans tafereel als je naar omhoog kijkt. De boom bloeit in de winter en in het voorjaar nog eens. Voor de boom heb ik een struik geplant die in het voorjaar wit bloeit: de Spiraea arguta en een struik die in september diepblauw kleurt: de Caryopteris clandonensis. Maar even terug naar dit seizoen: naast de afscheiding van haagbeuken aan de rechterkant heb ik een rietmat geplaatst, waartegen klimop groeit die een mooie achtergrond vormt voor de tere gele bloemen van de winterjasmijn die nu begint te bloeien.

Door het zachte weer blijven er ook nog aan weerszijden van het grote middenterras kleine roze roosjes bloeien van de soort ´Fairy´. Daartussendoor slingert een verdwaalde paarse chrysant die ooit als armetierig plantje in de wildernis opgenomen werd en sindsdien elk begin van de winter weer de kop opsteekt om te laten zien dat ze er nog is. In het schaduwdeel van de tuin staat een imposante struik die in februari roosachtige bloemen geeft, een Camellia die rozerood wordt. Daarna volgt een dieppaarse Rhododendron haar op, om samen met narcissen, sneeuwklokjes en een kleine soort gele Rhododendron en longkruidplanten de lente te verwelkomen.

Er staan nog zeker tientallen andere planten in de tuin die het waard zijn om genoemd te worden, maar in een eerste verhaal over mijn tuin wil ik niet te langdradig worden. Ik ben behoorlijk verslaafd aan mijn tuin of verliefd op de tuin, zo u wilt. Maar ik ben ook benieuwd naar uw verhalen en wat er bij u nog bloeit op dit moment.

Bronnen: Janny´s Tuindagboek – januari 2000
Bewerking en fotomateriaal Rudi Van Overloop