Vijvers en vissen

Met de juiste verlichting kun je de tuin een magische touch geven. Voeg bijvoorbeeld een aantal gekleurde ledstrips toe voor een bijzonder effect. Ledstrips zijn een veelzijdige en tegelijkertijd energiezuinige manier om je tuin in de spotlight te zetten. Van functioneel tot decoratief gebruik – de mogelijkheden zijn erg divers. In dit artikel duiken we er wat dieper in.

 

Belang van waterdichte ledstrips
Wanneer het om tuinverlichting gaat, is duurzaamheid en weersbestendigheid cruciaal. Investeer daarom in waterdichte ledstrips met een IP-waarde van IP65, IP67 of zelfs IP68. Deze waardes geven aan in hoeverre de strips bestand zijn tegen stof en water. Zo kun je met een gerust hart genieten van de verlichting in de buitenlucht. Ledstrips met IP65 zijn sproeiwaterdicht en geschikt voor onder de overkapping. Buitenverlichting met IP67 is volledig waterdicht en kan dus direct worden blootgesteld aan regen. Een strip met IP68 is zogenaamd ‘under-waterproof’ en kan dus onder water worden gebruikt in een vijver of zwembad.

 

Functioneel gebruik van ledstrips
Ledstrips kunnen op een hele praktische manier in de tuin worden gebruikt. Bijvoorbeeld om obstakels te markeren, traptreden te belichten en het looppad duidelijk aan te geven. Op deze manier maak je de tuin een stuk veiliger en functioneler. Voeg eventueel een bewegingssensor toe om de verlichting alleen te activeren wanneer je het nodig hebt. Zo kun je ook onnodig energieverbruik voorkomen.

 

Decoratief gebruik van ledstrips
De verlichting is niet alleen praktisch, maar kan ook een decoratieve waarde hebben. Wikkel de strips rondom een boom of monteer ze op de pergola. Experimenteer met verschillende kleuren om een unieke sfeer te creëren. Kijk daarnaast naar de mogelijkheden van ledstrips met een dimmer. Hiermee heb je zelf de controle over de intensiteit van het licht. Je kunt de verlichting dus feller maken voor beter zicht of juist dimmen voor een romantische sfeer.

 

Extra tips voor het gebruik van ledstrips
Wil je het beste halen uit je nieuwe ledstrips? Lees dan de onderstaande tips door om je buitenverlichting naar een hoger niveau te tillen:

  • Gebruik slimme verlichtingssystemen: Maak gebruik van een slim verlichtingssysteem om de ledstrips te bedienen via je smartphone. Verander de kleuren op afstand, stel een timer in of dim de lichten.
  • Verberg de ledstrips: Het is ook mooi om ledstrips te verbergen achter plantenbakken of onder meubels. Dit zorgt voor een indirect en diffuus lichteffect.
  • Betrek je woning erbij: Gebruik de ledverlichting niet alleen in de tuin, maar betrek ook je woning erbij. Accentueer bijvoorbeeld de architecturale kenmerken van het huis voor een verrassend effect.