Tuinonderhoud

In de Lage Landen hebben we nu eenmaal veel ‘grasperkjes’ achter ons huis: een tuin met gras zonder planten met een stenen terras ernaast. Waarom? Omdat niet veel mensen zin (of tijd) hebben om in de tuin te werken en alles te onderhouden. Begrijpelijk, maar wij overtuigen je vandaag met drie tips dat het ook anders kan.

Buddysysteem
Zoals bij elke hobby – of het nu gaat om fitnessen, yoga, schilderen of een instrument spelen – is een buddysysteem een zegen. Het zorgt ervoor dat je elkaar kan motiveren, je houdt de routine makkelijker vol en met twee is alles gewoon fijner. Zoek dus een vriend, vriendin, familielid, collega of buur en help elkaar in de tuin. Houd gezellige babbelpauzes, breng een thermos thee naar buiten en geniet van de zon op je snoet. Misschien leer je wel wat bij over planten onderhouden, of kan je tuingerief, een gereedschapsset en een aanhangwagen van elkaar lenen. Want heus niet iedereen heeft een bladblazer, handzaag of hogedrukreiniger nodig, toch? Zijn er wat vijzen uit je tuinmeubels of heeft je omheining een opfrisbeurt nodig? Verzamel je krachten en met twee klaar je het klusje meteen. Zo heb je ook geen klusjesman meer nodig en is het gedaan met uitstelgedrag.

Tijdnood? Onderhoudsvriendelijke tuinen bestaan
Een tuin onderhouden vraagt tijd, daar zijn we zeker van. Maar dat je nu uren en dagen in die tuin moet werken, is echt wel een fabeltje. Ondertussen zijn er genoeg planten en manieren om een tuin mooi én onderhoudsvriendelijk te maken. Zo kan je in je voortuin werken met bodembedekkers die je nooit hoeft te snoeien en prachtig in bloei staan. Enkele voorbeelden zijn geranium, vrouwenmantel of vinca minor. De bloemen zijn een feest voor bijen en je houdt het onkruid weg. In plaats van hoge bomen kan je ook kleinere struiken planten die je niet moet snoeien zoals een Japanse esdoorn of een sneeuwbal. In je achtertuin kan je kiezen voor mos en stapstenen en laat de bladeren maar liggen: dat is weer extra voedsel voor planten. Je leest het: een onderhoudsvriendelijke tuin bestaat echt!

Geniet van de buitenlucht en leer wat bij
In de tuin werken kan dienen als een moment van rust om een frisse neus te halen of je verstand even op nul te zetten. Wanneer je niet enkel naar de vogeltjes wil luisteren, kan je als extra motivatie ook wat muziek opzetten of een favoriete podcast. Onze tip? Steek je draadloze oortjes in en luister naar een fascinerende podcast episode over de ‘slimheid’ van planten: hoe ‘denkt’ een plant? Kan een plant een gevaar ‘onthouden’? Hoe weet een plant waar hij water vindt? Een gewone podcast of een luisterverhaal kan je ook al een lange tijd gezelschap houden.

Naar wat luister jij graag wanneer je in de tuin werkt?