Vijvers en vissen

Ben je toe aan een nieuwe tuin? Of heb je net een woning gekocht, en is de tuin verwaarloosd? Dan is een tuinrenovatie of de aanleg van een nieuwe tuin een goede optie. Maar welke van de twee kies je? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? In dit artikel lees je het antwoord!

Wat is tuinaanleg?
Tuinaanleg is eigenlijk niets anders als de aanleg van een nieuwe tuin. De werkzaamheden hangen af van je eigen wensen en eisen. Bij het aanleggen van een nieuwe tuin wordt als eerste een tuinontwerp gemaakt. Hierin worden je wensen en de mogelijkheden meegenomen. Daarnaast ontvang je ook een kostenplaatje. Het is verstandig om voor het maken van een tuinontwerp en het aanleggen van een nieuwe tuin altijd een hovenier in te schakelen.

Wanneer je akkoord bent gegaan met het tuinontwerp, komt het hoveniersbedrijf langs voor de aanleg van de nieuwe tuin. Voordat dat kan beginnen zal eerst de oude tuin moeten worden verwijderd. Daarna wordt de fundering van je nieuwe tuin aangelegd: dit wordt gedaan door grondwerken. Vervolgens is het tijd voor de aanleg van de nieuwe tuin!

Kortom, tuinaanleg bestaat uit:

  • Het maken van een tuinontwerp
  • Het verwijderen van de oude tuin
  • Grondwerken voor de bestrating, het gazon, de beplanting en de tuinomheining
  • Het aanleggen van eventuele kabels en leidingen voor verlichting, een vijver of sproei-installatie
  • Het plaatsen van een tuinomheining en het plaatsen van een pergola, veranda of tuinhuis
  • Het aanleggen van de bestrating, beplanting en het gazon

Wat is tuinrenovatie?
Een tuinrenovatie verschilt niet heel veel van tuinaanleg. Het enige verschil is dat je bij een renovatie de huidige indeling behoudt: het terras, tuinpad, gazon en de beplanting blijft allemaal op dezelfde plek staan. Een andere eigenschap van een tuinrenovatie is dat ook oude elementen zoals bestrating en beplanting die nog goed is ook wordt hergebruikt.

Kortom, de huidige indeling wordt behouden en oude en nieuwe materialen worden gecombineerd om zo de tuin van je dromen.

Ook voor het renoveren van je tuin wordt een tuinontwerp gemaakt, samen met de tuinman bespreek je de mogelijkheden en je eigen wensen. Zodra het tuinontwerp klaar is en je hebt akkoord gegeven, begint de tuinman met de grondwerken. Daarna is de werkwijze hetzelfde als bij een tuinaanleg.

Tuinaanleg of tuinrenovatie?
De keuze tussen een tuinaanleg of tuinrenovatie baseer je dus op de huidige indeling en staat van je tuin. Ben je tevreden met de huidige indeling en zijn er voldoende elementen die je kunt hergebruiken? Dan is een tuinrenovatie de beste optie.

Ben je niet tevreden met de huidige indeling en is je tuin erg verwaarloosd? Dan kun je beter kiezen voor het aanleggen van een compleet nieuwe tuin.

Wanneer je er zelf niet uitkomt, kun jij je altijd laten adviseren door een hovenier. Deze kijkt graag met je mee en komt samen met je tot een passend ontwerp.

Kosten tuinaanleg en tuinrenovatie
Wanneer je een nieuwe tuin gaat aanleggen of je tuin gaat renoveren, ben je vast benieuwd naar de kosten. Deze komen eigenlijk redelijk overheen en zijn natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Ook het tarief van het hoveniersbedrijf speelt een rol.

Het verwijderen van de oude tuin kost gemiddeld tussen de €10,- en €12 per m². Voor grondwerken betaal je gemiddeld tussen de €10,- en €15,- per m². Deze kosten maak je sowieso, of je nu een nieuwe tuin laat aanleggen of kiest voor een tuinrenovatie.

Daarna zijn er nog kosten die per situatie verschillen. Laat je een nieuw gazon aanleggen? Dan kost dit gemiddeld €5,- tot €10,- per m². Voor nieuwe bestrating betaal je gemiddeld tussen de €50,- en €150,- per m². Voor nieuwe beplanting moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €10,- en €30,- per m².

Heb je de oude tuinomheining laten verwijderen? Voor een nieuwe schutting moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €50,- en €150,- per meter.

Voor het opnieuw aanleggen van je tuin of het renoveren van je tuin ben je dus al snel tussen de €500,- en €10.000,- kwijt.

Tuinman inschakelen of niet?
Voor het aanleggen of renoveren van je tuin wordt het aangeraden om een tuinman in te schakelen. Volgens deze website bespaar je jezelf hiermee veel tijd en geld. Een tuinman beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om de klus zo goed mogelijk uit te voeren. Je bent verzekerd van goede kwaliteit en hebt garantie op de geleverde werkzaamheden.