De vier jaar oude leilindes voor ons huis vertonen grote bruine plekken op een groot gedeelte van de bladeren. Soms bedekken de plekken bijna het hele blad. De bruine stukken zijn dor als een dood blad, en verpulveren bij aanraking. Wat kan dit zijn?
Foto ingezonden door Barbara Binnendijk
Deze vraatschade is afkomstig van de glazige bastaardrupsen afkomstig van bladwespen. Zowel groene als zwarte rupsen komen voor.
Omschrijving
Bastaardslakken zijn er in vele kleuren (foto links). Bij lindebomen zijn ze meestal groen tot zwart gekleurd (larven). Ze lijken ietwat op naaktslakjes en zijn bedekt met een slijmlaag. Deze larven vreten de opperhuid van de bladeren weg, het zgn. bladmoes, waardoor een soort leeg en dor blad achterblijft. De bladeren lijken wel geperforeerd en worden bijna doorzichtig dor. Daardoor gaan die bladeren verdrogen en bruin worden.
Bij aanraking verpulveren die bruine delen als het ware. Tenslotte zal het blad vroegtijdig afvallen. Deze bastaardrupsen zijn afkomstig van Caliroa bladwespen. Ze zijn zo´n 10 mm lang en zijn aan de voorkant wat opgezwollen, waardoor ze er knotsvormig uitzien. Deze bladwesp produceert 2 tot 3 generaties per jaar. De eerste generatie verschijnt in juni.
Bestrijding
Bij een geringe aantasting (10-25%) hoeft u niets te doen. Doordat het blad zijn groene bladweefsel verliest, zal het weinig of minder aan bladgroenverrichting kunnen doen. Dit betekent dat de lindeboom in zijn groei en ontwikkeling zal geremd worden. Als de aantasting te sterk is zal de boom te vroeg (eind september-oktober) stoppen met groeien en/of al zijn bladeren verliezen. Bij een slechte groei kan dit lijden tot het afsterven van de gehele boom (vooral jonge aanplant) en lijkt een bestrijding verantwoord.
Deze bastaardrupsen zijn wel makkelijk te bestrijden met eenvoudige middelen. Wel moet men erop letten tijdig te bestrijden en goed de onderzijde van het blad te raken. Het is aan te raden dat je daarbij goed beschermende kledij draagt en je ogen beschermd.
Beginstadium |
Verder gevorderd stadium |
Deze bastaardrupsen zijn algemeen makkelijk te bestrijden met middelen tegen zuigende en vretende insecten. Bijvoorbeeld middelen op basis van plantaardig pyrethrine, organische vetzuren of een als milieuvriendelijk beschouwd middel als Spruzut (Ecostyle). Later op het seizoen worden de rupsen wat taaier en kan je beter zwaardere middelen toepassen zoals bijvoorbeeld Okapi (ambda-cyhalothrin 5 g/l + pirimicarb 100 g/l (verboden in NL) – erkenningnummer 7978/B).
De bestrijding kan best gericht worden op de eerste generatie in juni. Professionele tuiniers beschikken meestal over een toestel met windverplaatsing zodat de rupsen onderaan de bladeren goed kunnen geraakt worden met het product. Een toestel met een uitschuifbare sproeiarm is zeker een voordeel om dichter de rupsen te kunnen raken.