De bloemen en jonge bladeren verdrogen en verleppen. Er is veel gomvorming bij doorsnede van een twijg. Zou dit door nachtvorstschade kunnen zijn?
Het gaat om de perziken bacteriekanker. Het gommen kan er de oorzaak van zijn, doch soms zijn er bomen die van nature uit meer gommen dan andere.
Deze ziekte is moeilijk te bestrijden …ttz. Je moet o.a. alle zieke delen wegsnoeien en kalken. Het duurt echter enige jaren (min. 2) vooraleer je zo´n boom terug oké krijgt. Andere bomen lijken oké maar nogal magertjes qua bladvorming ..nog een beetje afwachten..het kan nog beteren.
Verder zou ik algemeen uitkijken naar toch een grotere potmaat, lijken nogal klein voor dit formaat bomen.
Fotomateriaal Johan van Gelder
Beschrijving van de ziekte
De bladeren verwelken plotseling. Takken sterven af. Door de aantasting van deze bacterie zie je duidelijke begrensde stukken schors afsterven. De schors zakt als het ware in een put waardooringezonken plekken ontstaan.. Van onder de schors kan goudbruine gom vandaan komen. Knoppen aan geïnfecteerde takken lopen niet of nauwelijks uit. Er verschijnen wel bladeren maar deze verwelken en sterven af. Het blad blijft vaak klein en is gelig gekleurd.
Bestrijding
De meeste infecties hebben plaats in de herfst tijdens nat en winderig weer of in het voorjaar bij vochtige omstandigheden zodat de bladeren gemakkelijk geïnfecteerd geraken. In het voorjaar verspreiden de bacteriën zich van het blad naar de schors. De bacteriën kunnen makkelijk langs wonden binnendringen, bijv. na het snoeien, door scheuren van vorstschade of in de herfst bij de bladval.
Snoei tijdens de lente en zomer en bij droog weer (zodat sporen zich niet kunnen verspreiden) zieke plantendelen (takken) weg. Bij het snoeien de wonden dichtsmeren. Een te zure en natte standplaats vermijden. Zonodig bekalken. Altijd vroeg bestrijden (april-mei) bij voorkeur voorbehoedend. Doe om de 8 a 10 dagen een bespuiting en dit 2 tot 3 maal.. Vermijd hoge stikstofgiften.