Bij de aanleg van elke tuin, groot of kleine, is het belangrijk de huiskamer in de tuin door te trekken. De tuin wordt buiten heel gezellig gemaakt met bestratingen, vijvertjes, terrassen en eethoekjes. Jammer genoeg is het in ons klimaat maar een deel van het jaar buiten aangenaam vertoeven. Daarom moet de tuin ook van binnenuit te beleven zijn. Ramen spelen hierin een hoofdrol, hoe groter het raam hoe beter de binnen-buiten verbinding. Ideaal is het glazen schuifraam of vensterraam of een aangebouwde veranda.
Heb je een stadswoning en ben je aan het verbouwen? Voorzie dan een groot raam met uitzicht op de tuin. Hoe groter het raam, hoe beter de verbinding. Oude huizen zijn meestal net omgekeerd gebouwd vooraan de leefkamer en achteraan de keuken. Vroeger was men minder met het huis-tuin leefgevoel bezig. Bekijk bij de aankoop van zulke huizen hoe je de ruimtes binnen kan herverdelen. Ligt je leefruimte een verdieping hoger dan gelden precies dezelfde regels maar zorg toch ook vooral voor een mooi en duidelijk gestructureerd patroon dat van bovenuit gezien altijd de aandacht zal trekken. Mooie patronen zijn te creëren met vormen van buxushaagjes.
Je tuin moet dus een verlengstuk worden van je huiskamer of m.a.w. je zal trachten de binnenhuis stijl buiten door de trekken. Het inrichten van een tuin gebeurd op precies dezelfde principes als het indeling van een huis. Hier komt een pad, hier een schaduwboom, hier het gazon, daar de vijver… Maar hebben we er de plaats voor? De ligging? Dat is wat je moeten kunnen bepalen. Ga eens voor je raam staan en bekijk hoe het zicht op de tuin van binnenuit zich situeert. Herkent u zichzelf in de buitentuin?
De muren binnen worden buiten gevormd door een schutting of een haag. Het tapijt is het gazon en de meubels worden gevormd door de planten. Tuinpaden en terrassen staan per definitie in verbinding met de woonruimte. Iedereen zal zijn eigen tuin naar eigen stijl inrichten, zoals men ook zijn huiskamer inricht. In de zomer fungeert je achtertuin als buitenkamer: je zal er eten, genieten van de zon, van stilte of een klaterend vijvertje, van zingende vogels en van groenblijvende en bloeiende planten. Als het weer het toelaat spelen de kinderen in de zandbak. Breng het leven buiten naar binnen door een vijvertje dichtbij het vensterraam aan te leggen. Boeiende taferelen spelen zich af: bloeiende waterplanten, bewegend water, vogels die komen drinken.. het kan allemaal vanuit de woonkamer gevolgd worden.
Elementen
Logischerwijze zou de stijl buiten moeten aansluiten bij uw stijl binnenshuis. Als algemene regel geldt dat een tuin het mooist is wanneer één duidelijke stijl wordt toegepast. De stijl van de woonkamer, modern of klassiek moet in de tuin terug te vinden zijn. Dat behoort tot de fundamentele opdrachten: de harmonie tussen je woonkamer en de tuin vinden. Hoe kan je die vinden? Door bijvoorbeeld in gedachten de kamers binnenshuis in de tuin door te trekken, zodat er als het ware een verbinding ontstaat. Hoe sterker je de verbinding tussen huis en tuin zijn, hoe sterker de zichtbare verbinding zal zijn. Je kan bijvoorbeeld de vloertegels doortrekken op het terras. De kunst bestaat erin om alle tuinelementen te zien als onderdelen van één samenhangend ontwerp. Hier een tuinhuisje, daar wat struiken, ginder een vijvertje … het lijdt tot een onsamenhangend geheel. Zorg wel voor voordoende afwisseling in de beplanting zodat er elk tijdtip van het jaar wat te zien is: bloeiende vast planten in alle seizoenen en voorjaarsbloembollen afgewisseld met groene structuren. Een opvallende tuinelement (beeld) achteraan in de tuin kan de aandacht verlengen. Door gebruik te maken van verschillende niveau ´s kan je spanning maken en de tuin groter doen lijken dan hij in werkelijkheid is. Let op het wederkerend patroon van overlappende rechthoekvormen, aangebracht met verschillende hoogteverschillen: bestrating, trap, terras, beplantingsvakken. Gebruik materialen uit hout. Ze geven je altijd een warm gevoel.
Structuren
Eenmaal u heeft bepaald welke stijl bij uw tuin past is het moment aangebroken om na te denken over de structuren: de paden, de ornamenten, de hagen , het gazon e.d.m. Historisch gezien vormen tuinen een onderdeel van de bouwkunde. Een tuin is ook het bepalen van de ruimte waarin u gaat leven. De tuin is voor de eerste plaats bedoeld voor mensen, niet voor planten. Allerlei elementen gaan we combineren om tot de juiste stijl te komen die bij ons past. De sleutel ligt in het zich losmaken van allerlei vooroordelen.
Hoe meer tijd en geld je kan besteden aan bouwkundige elementen in de tuin, hoe mooier de tuin zal zijn en hoe gemakkelijker hij later te onderhouden zal zijn. Structuren zijn immers de basiselementen van een ontwerp. Structuren zijn niet alleen belangrijk in formele of klassieke tuinstijlen. Ook in de romantische tuin zijn ze belangrijk al springen ze daar minder in het oog
Meer info en een cursus over de aanleg van tuinen kan je vinden op http://www.tuinarchitectuur.ws