Tuintips

Nu de tuin steeds meer tot woongebied wordt ingericht, zien we ook dat tuinhuizen met veranda sterk in opkomst zijn. Je hoeft niet eens een bijzonder grote tuin te hebben om plaats te kunnen bieden aan het tuinhuis met veranda. Sommige tuinhuizen zijn dermate groot dat ze zelfs als buitenverblijf voor gasten gebruikt kunnen worden, of als werkruimte. Wie een tuinhuis met veranda laat plaatsen, of zelf gaat plaatsen, wil meestal een zithoek creëren en/of een buitenkeuken. Lang leve het buitenleven, maar hoe richt je ‘m mooi en praktisch in?

Zithoek creëren
De ruime veranda is de eigentijdse vorm van een vorm van overkapping. Een hoekloungebank zorgt voor een prachtige loungehoek en een comfortabele beleving. Met weer en wind zit je veilig beschut onder de veranda. De aankleding wordt meestal naturel gehouden, om de tuinsfeer te benadrukken. Zo kun je de muren decoreren met spiegels en tuinposters. Tuinposters zijn bestand tegen vocht, kennen prachtige afbeeldingen van natuur, dieren, schilderijen en wat al niet meer.
Overigens zijn tuinposters ook in ronde variant te koop; zo kun je een mooie eyecatcher creëren. Muurcirkels vormen namelijk de laatste trend voor buiten- en binnenshuis.

Buitenkeuken maken
Een buitenkeuken maken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Er zijn namelijk complete buitenkeuken blokken te koop, mooi afgewerkt met hout en natuursteen, om aan te sluiten bij het buitengevoel. De keukenblokken zijn meestal voorzien van een grillplaat met overkapping, een wasbak en lades en kastruimte. Sommige keukenblokken zijn voorzien van wieltjes; handig indien je het blok wilt kunnen verplaatsen, maar is er een wasbak dan gaat dit natuurlijk niet, dan zul je rekening met de leidingen moeten houden.
Het keukenblok hoeft niet veel plek in beslag te nemen, meestal valt hij prima te combineren met een eettafel set of een loungehoek. Plaats het keukenblok bij voorkeur langs de open zijde van de overkapping, zodat eventuele rookwalmen niet onder de overkapping blijven hangen. Ook behoort een afzuigkap onder de veranda tot de mogelijkheden.

Low budget oplossing buitenkeuken
In plaats van een keukenblok, wat een bepaalde mate van luxe kent, en natuurlijk hogere kosten met zich meebrengt, kan er ook gekozen worden voor een grillplaat met aan beide zijden een werkblad. De keuken kun je er zelf omheen bouwen, met bijvoorbeeld prefab betondelen, die fungeren als werkblad houder en tevens als keukenkastjes.

Buitenverlichting
Verder zorgen planten en verlichting voor een mooie aankleding van de veranda. Op gebied van verlichting zien we dat er vaak voor uiteenlopende soorten verlichting wordt gekozen. Wandverlichting komt mooi uit in het donker in de veranda, maar ook spotjes in het plafond kunnen een voor een stijlvol effect zorgen. Wie voor een feestelijke tuin uitstraling kiest, is een snoer met lampenbolletjes uitermate geschikt. Het snoer wordt dan gedrapeerd langs de dakrand van het tuinhuisje en de veranda. Kies ook voor buiten ledverlichting, dit scheelt aanzienlijk in kosten en zorg dat de buitenverlichting geschikt is voor vochtige ruimtes, ook al bevindt de verlichting zich onder een afdak, het kan immers ’s avonds vochtig worden in de tuin.