Tuinaanleg

De zomer staat voor de deur. Hét moment om jouw tuin aan te pakken, zodat je hier de komende maanden heerlijk van kunt genieten. Voor velen is dit dan ook het moment om te starten met de aanleg van tuintegels voor een nieuw pad of terras. Maar waar moet je allemaal op letten bij het uitzoeken van tuintegels? Er is zoveel keus in kleuren, materialen en groottes. Je leest het hier!

Kies eerst het materiaal van de tuintegels 
Voordat je gaat nadenken over specifieke kleuren, misschien wel patronen, de afmetingen en andere eigenschappen, kun je het beste bepalen welk materiaal jij wilt. Je ziet het bijvoorbeeld al in het assortiment tuintegels van Bestrating.nl: je hebt keuze uit keramiek, beton, keramiek op beton of zelfs natuursteen.  De keuze voor het materiaal is de grootste factor die invloed heeft op de kostenpost en uitstraling van jouw nieuwe terras of tuinpad. Daarnaast heeft dit invloed op het onderhoud en levensduur van het geheel. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en tegens, maar uiteindelijk hangt de keuze voor het juiste materiaal af van jouw voorkeuren zoals:

  • Duurzaamheid

  • Onderhoudsgemak

  • Kleurvastheid

  • Belasting

Wanneer kiezen voor beton?
Betontegels bestaan er in verschillende soorten, geschikt voor de aanleg van terrassen, opritten, tuinpaden en meer. Van de standaard uitvoering tot geïmpregneerde betontegels of een tegel met coating. Welke variant je ook kiest, het grootste voordeel van dit materiaal is dat dit het goedkoopste alternatief is en tevens volledig recyclebaar. Wanneer je een terras wilt aanleggen met weinig milieubelasting, dan is dit materiaal een goede keus.  Echter vraagt dit materiaal wel veel om onderhoud. Tuintegels van beton nemen snel vocht en vuil op, waardoor ze sneller aan vervanging toe zijn dan een exemplaar van keramiek of natuursteen. Om de levensduur te verlengen kun je kiezen voor een geïmpregneerde tegel of één met coating. Deze extra beschermlaag  zal in de loop der jaren ook verslijten, maar beschermt het beton in de beginjaren net wat extra.  

Kies voor keramiek als lange termijn investering
Wil jij in één keer goed investeren en heb je hier ook het budget voor? Dan is een keramische tuintegel aan te raden voor de aanleg van een terras, tuinpad of oprit. Deze gaan in principe een leven lang mee! Dit materiaal is door de hardgebakken toplaag van de tuintegel kras- en kleurvast, waardoor weer, vocht of vuil weinig tot geen invloed hebben. Bijkomend voordeel van dit materiaal is dat je er amper onderhoud aan hebt! Een terras van keramische tuintegels moet je namelijk altijd afwerken met een voeg, waardoor de groei van onkruid hier geen kans heeft. Kortom, wanneer je een terras wilt aanleggen waar je hierna nooit meer naar om hoeft te kijken, dan kies je voor keramiek! Wordt een volledige keramieken tegel je nu echt te duur, dan kun je ook kiezen voor de combinatie van keramiek op beton. Hiermee heb je een betonnen onderkant en keramieken toplaag. Zo profiteer je wel van de voordelen, maar geniet je ook van een betaalbaarder terras.

Natuursteen tuintegels heeft niemand anders
Wanneer je veel waarde hecht aan een unieke uitstraling kun je kiezen voor tuintegels van natuursteen. Dit materiaal is nooit hetzelfde, waardoor je altijd andere collecties tegels krijgt. Ook hierbij hoef je nagenoeg geen onderhoud te plegen. Een aantal keer per jaar het oppervlak vegen om algvorming tegen te gaan is voldoende.  Echter zijn deze tuintegels enorm zwaar en milieubelastend om te produceren. Wanneer duurzaamheid voor jou een belangrijke factor is, is dit misschien niet de oplossing voor jou. Zoek daarnaast een vakkundige stratenmaker die jou met deze zware bestrating kan helpen. Wanneer het er eenmaal strak in ligt kun je hier ontzettend lang van genieten!

Tegels in de tuin vergelijken
Nadat je de keuze hebt gemaakt voor het materiaal, kun je los in de verdere keuze voor de afwerking, het formaat en dikte van de tegel. Dit is niet alleen afhankelijk van jouw persoonlijke smaak, maar ook van de belasting die het terras of pad zou moeten dragen. Wil je er bijvoorbeeld met zware gewichten of zelfs een auto overheen kunnen gaan? Dan is een dikte van minimaal 6 cm een vereiste. Voor een terras met weinig belasting is 4 cm al voldoende. Kies je voor keramiek, dan heb je weer met hele andere eisen en diktes te maken, doordat hier een zandbed onder aangelegd moet worden. We snappen dat je overweldigd kan raken door al deze keuzes. Wil jij alle opties eens in het echt gaan vergelijken, of wil je goed advies van een specialist? Kom dan naar de showtuin van https://bestrating.nl/! Zij hebben meer dan 5000 m2 showtuin waar alle soorten tuintegels te bekijken zijn.