Tuinonderhoud

Terwijl de regenachtige dagen de winterse sfeer versterken, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor onze geliefde tuin. In deze periode van het jaar kan overmatig regenwater problemen veroorzaken. Denk aan waterstagnatie en planten met wortelrot. Het is essentieel om de afwatering van je tuin te optimaliseren, zodat de buitenruimte goed bestand is tegen het onstuimige weer en daarnaast langer in topconditie blijft. Ontdek hier een aantal praktische tips om jouw tuin te beschermen tijdens de regenachtige winterdagen.
 

Tip 1. Maak gebruik van drainage tegels
Een doeltreffende manier om overtollig regenwater af te voeren, is door gebruik te maken van drainage tegels. Deze tegels zijn voorzien van kleine gaatjes, openingen of gemaakt van een waterdoorlatend materiaal. Hierdoor kan het water efficiënt worden afgevoerd naar de bodem en verminder je het risico op waterstagnatie en overstroming in je tuin. Plaats de speciale tegels rondom bloembedden, in de buurt van regenpijpuiteinden of andere plekken in je tuin waar vaak water blijft staan.
 

Tip 2. Kies de juiste grond
Het is belangrijk dat de grond in je tuin goed doorlatend is en niet te snel verzadigd raakt als het hard regent. Een lichte en luchtige grondsoort voorkomt dat regenwater zich ophoopt en dat jouw planten verdrinken. Meng daarom organisch materiaal zoals compost door de grond om de textuur te verbeteren. Maak je gebruik van plantenbakken in je tuin? Dan moeten de bakken daarnaast een drainage gat hebben zodat het water weg kan lopen via de bodem.

Tip 3. Installeer regenpijpen en onderhoud deze goed
Een andere goede manier om regenwater weg te leiden van je woning en tuin is het installeren van regenpijpen. Zorg ervoor dat ze op de juiste manier worden aangesloten en eindigen op een plek waar het water snel weg kan lopen. Bovendien is het belangrijk om regenpijpen en dakgoten goed te onderhouden. Repareer scheuren zo snel mogelijk en voorkom verstoppingen door het regelmatig schoon te maken.
 

Tip 4. Maak een verhoogd bloembed
Verhoogde bloembedden hebben niet alleen een sfeervolle uitstraling, maar zijn ook een slimme manier om wateroverlast in je tuin te verminderen. De verhoogde structuur zorgt ervoor dat de planten niet direct in een plas regenwater blijven staan. Het water loopt gemakkelijker weg en de wortels zullen minder snel worden aangetast.
 

Tip 5. Minimaliseer het gebruik van normale tegels
Leg niet de hele tuin vol met grote terrastegels, omdat water hierdoor lastig weg kan zakken in de bodem. Gebruik liever een speciale drainage tegel en combineer dit met zo veel mogelijk grind, gras, bloembedden en bodembedekkers.