Bomen en hagen

Vraag een willekeurige persoon wat kenmerkend voor Nederland is en het antwoord luidt in veel gevallen:

molens, kaas, klompen en tulpen. En of we trots mogen zijn op tulpen. Nederland is een van de belangrijkste landen op het gebied van export van tulpen en tulpenbollen. In dit blog vertellen wij je meer over deze prachtige bloem.



Waar komen tulpen vandaan?

Hoewel tulpen natuurlijk oer-Hollands zijn, komt de tulp oorspronkelijk uit de bergketens van de Himalaya in Centraal-Azië. Daar werd de tulp een paar honderd jaar geleden ontdekt en belande vervolgens in Turkije. In de 16e eeuw werden de mateloos populaire tulpen vervolgens naar Nederland gehaald. In eerste instantie bevonden de tulpen zich alleen in de Clusiustuin, een medicinale tuin. Daar werden de tulpenbollen regelmatig geplunderd vanwege hun populariteit. Echt populair werden tulpen rond de Gouden eeuw. Voor de prijs die je destijds voor een tulpenbol betaalde, kon je een heel grachtenpand in Amsterdam aanschaffen.



Waarom heet een tulp een tulp?

De naam van de tulp is afgeleid van de Perzische turban of dulband (tulband). De Perzische betekenis van “dul” is hart en van “band”, dat weer afgeleid is van bastan, wat binden betekent. Daarmee betekent tulp zoveel als hartverwarmend.



Wanneer bloeien tulpen?

Tulpen bloeien van maart/ april tot mei/juni. Daarmee geven ze in het voorjaar tot het begin van de zomer kleur aan tuinen, parken, bollenvelden én je vaas.



Op welke manier kun je tulpen toepassen?

De vraag is eigenlijk meer, waar kun je tulpen niét toepassen? Een kleine greep uit de mogelijkheden:


  • in parken -> perken
  • onder bladverliezende loofbomen
  • in tuinen -> borders
  • in rotstuinen -> de kleinere soorten
  • in potten. Denk groot. Een wauweffect ontstaat wanneer je tulpen in een hele grote bloempot aanplant.
  • in de bloemsierkunst. Ze laten zich prachtig met andere bloemen zoals rozen, ranonkels, amaryllis, anjers, seringen, sneeuwbal en siergrassen combineren! Zie verderop ook de tips voor tulpen in de vaas.


Tips voor tulpen in de vaas

Gebruik altijd een schone vaas die hoog genoeg is. Tulpen groeien in de vaas nog door. Als je dat niet wilt kun je met een speld een gaatje in de steel (net onder de bloem) prikken.


  • Snij met een scherp mes de steel recht af, minstens twee centimeter
  • Vul je vaas met leidingwater op kamertemperatuur en voeg snijbloemvoeding toe
  • Ververs om de drie dagen het water
  • Hoe koeler de plek, hoe langer je van je tulpen kunt genieten
  • Vermijd een plek in de buurt van je fruitschaal


Weet wat je geeft

Niet alleen rode rozen hebben een betekenis, ook met tulpen geef je een boodschap af. Rode tulpen zijn een teken van onstuimige, eeuwige liefde, witte tulpen betekenen vergeving. Met gele tulpen geef je blijk van waardering en een gemengde bos tulpen staan voor pure schoonheid. Met zwarte tulpen zeg je zoveel als dat je zoveel van iemand houd dat je er alles voor wilt opofferen.



Eetbaar

Wist je dat tulpen ook eetbaar zijn? Niet alleen de tulpenbol, maar ook de blaadjes, die romig, nootachtig of peperachtig kunnen smaken. De bloemblaadjes zijn natuurlijk ook heel mooi als garnering. Tulpenblaadjes met felle kleuren zijn doorgaans frisser van smaak dan donkere blaadjes. Let wel op dat je alleen eetbare, geurige, kleine tulpen gebruikt die door een gespecialiseerde leverancier zijn geleverd.



Zoveel variatie en keuze

Wist je dat er momenteel wel 8.000 (!) geregistreerde tulpen zijn? Hiervan is een van de meest recente de “André 75”, een tulp die André van Duin ter ere van zijn 75 verjaardag kreeg. Van wit tot bijna zwart, leliebloemig, gefranjerde of dubbel, het gaat in dit blog dan ook veel te ver om al die verschillende soorten in kleuren, verschijning en grootte te bespreken.



Keukenhof 2022

Een fantastische manier om met al die tulpenpracht kennis te maken is de Keukenhof. Bekijk de adembenemende foto’s van de afgelopen jaren en bezoek Keukenhof in 2022.Hier vind je meer dan zeven miljoen bloembollen met héél veel tulpen. Het is ´s werelds grootste tulpentuin Daar kijk je absoluut je ogen uit én doe je beslist inspiratie op.