Tuintips

Valt je tuinhuisje onder de inboedelverzekering?
Als je een beetje groene vingers hebt ben je vast enorm trots op je tuinhuisje, je broeikas of een schuurtje waar je je benodigde gereedschappen in opslaat. Met het veranderende klimaat is de kans dat er iets gebeurt met je tuinhuisje echter steeds groter geworden. Denk maar eens aan de laatste flinke storm van de afgelopen tijd. Is toen alles heel gebleven? De trampoline van de buren die plots je tuin in vliegt tijdens een flinke storm en de glazen van je broeikas vernielen, een boom die omwaait bovenop je schuur; je moet er niet aan denken dat het gebeurt en toch gebeurt het zo nu en dan. Als het dan toch gebeurt, kun je beter maar goed verzekerd zijn. De vraag is alleen: hoe verzeker je de spullen uit je tuin? Heb je aan de opstalverzekering genoeg of heb je toch een inboedelverzekering nodig?

Verschil tussen inboedelverzekering en opstalverzekering?
Weet jij wat het verschil is tussen de inboedel- en opstalverzekering? Bij een inboedelverzekering is alles wat in en rondom je huis staat verzekert tegen brand, waterschade en diefstal. Een opstalverzekering is dan weer voor het daadwerkelijke huis zelf en alles wat aan je huis of de grond eromheen vastzit. Een opstalverzekering is verplicht voor huiseigenaren. Als je in een huurwoning woont heeft vaak je huisbaas een opstalverzekering.

Hoe hebben de verzekeringen betrekking op je tuin?
Als je een opstalverzekering hebt zijn een aantal zaken in je tuin daarvoor meeverzekerd. Immers, alles wat aan je huis vastzit óf in de grond rondom je huis, hoort bij de opstalverzekering. Dus de schutting, de schuur, je broeikas of overkapping horen bij deze verzekering. De spullen die ín je tuin staan, of ín je schuur/tuinhuisje, die zijn echter niet verzekerd via de opstalverzekering. Als er dus een boom op je kweekkas valt, zijn de potten die erin staan niet verzekerd. Daarvoor heb je dan weer de inboedelverzekering. Met deze verzekering zijn alle losse spullen uit je tuin verzekerd. Dus bijvoorbeeld de trampoline van de kinderen, de zandbak, bloempotten en kunstwerken, de grasmaaier en ga zo maar even door.

Wordt alle schade vergoed?
Het hangt van de dekking die je gekozen hebt af of al je schade wordt vergoed of niet. Zo is er vaak een basisdekking voor schade door storm, brand, lekkage of inbraak, maar ook een all-in dekking waarbij ook schade door bijvoorbeeld vandalisme of je eigen domme schuld vergoed wordt. Als jij bijvoorbeeld die boom omhakt die vervolgens op je tuinhuisje terechtkomt.

Hoe zit het met je schuur/tuinhuisje verzekeren in de volkstuin?
Huur je een lapje grond bij een volkstuin en heb je hier een tuinhuisje staan? Dan valt deze niet onder de opstalverzekering. Deze grond is immers niet gelieerd aan de grond waar je huis op staat. Voor het tuinhuisje op het volkstuincomplex moet je daarom – als je die wilt verzekeren – apart verzekeren. Neem daarvoor contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.