Vijvers en vissen

Sinds 1999 is de bijzondere techniek om met behulp van ultrasoon algen te bestrijden herontdekt. Deze revolutionaire methode is door de jaren heen sterk geëvolueerd en wordt continu aan de praktijk getest. Vandaag zijn er een compleet gamma toestellen waarmee men elke vorm van algen kan bestrijden. De
zwaardere types in het gamma zijn nu ook volledig uitgerust om bacteriële infecties in te tomen.


Hoe werkt het?

Deze nieuwe ontwikkelde transducer produceert een hele reeks specifieke ultrasoon geluiden. Deze geluiden planten zich verder onder water en doen de vacuoles die zich in de algencellen bevinden trillen. De frequenties zijn zo uitgekiend dat we de resonantietoon bereiken van de vacuole, waarop deze openscheurt, waarna de cel afsterft.

Vissen, waterplanten en andere waterbewoners ondervinden geen hinder van deze ultrasone geluidsgolven. Andere eencelligen worden enkel door de zwaardere types vernietigd. Dit betekent dat ook de nuttige bacteriën blijven leven.

Toepassing

Deze techniek is inzetbaar tegen alle soorten algen, blauwwieren (Cyanobacteria) en een hele reeks pathogenen:

Algen: gietwaterbekkens, vijvers, zwemvijvers, fonteinen, meren, drinkwaterbekkens, koeltorens, aquaria,…

Pathogenen: gietwaterbekkens, koeltorens, airconditioning, proceswater,…

Biofilm: waterleidingen, filters, hoge druk installaties, warmtewisselaars, irrigatiedarmen en druppelaars,…

Installatie

De installatie is eenvoudig. Het toestel bestaat uit 2 delen: een elektronicabox en een transducer. Die zijn met elkaar verbonden met een kabel. De elektronica box komt buiten het water te staan, bij voorkeur op een droge plaats. De transducer wordt in het te behandelen water gelegd in een horizontale positie, bij voorkeur in een hoek of aan de zijkant. De installatie van de Biosonic gebeurt tussen de hoofdleiding. Met behulp van koppelingen wordt deze waterdicht aangesloten.

Opgelet, deze toestellen doden de algen maar nemen deze niet weg. De verwijdering van dode algen dient door de klant te gebeuren.

Bron:

Voor een lijst van verdelers in uw buurt: