Groente en Fruit

Juni is de bloeimaand van onze kiwi’s. De prachtige kiwibloemen zullen een heerlijke geur verspreiden in de tuin die de bijen en hommels zullen aantrekken. Deze insecten staan in voor de bestuiving van de vrouwelijke bloemen. Een goede bestuiving is essentieel voor het bekomen van grote vruchten. Deze maand moet er ook regelmatig gesnoeid worden. Vooral de mannelijke planten krijgen na de bloei een grondige snoeibeurt.


Pas aangeplante kiwi’s zullen na een aanpassingsperiode van enkele weken deze maand goed in de groei komen. Regelmatig aanbinden aan de bamboestok voorkomt beschadiging door windstoten. De jonge scheuten hebben altijd de nijging om zich rond de stok te winden. Het is dan ook noodzakelijk om de scheut los te winden alvorens ze vast te maken anders bekomt men een gedraaide stam die voor een weinig groeikrachtige plant zal zorgen. Regelmatig water geven blijft nog steeds de boodschap.

De bloei van kiwiplanten situeert zich, volgens de temperatuur in het voorjaar, tussen eind mei en begin juni. Gemiddeld duurt de bloei een drietal weken. De bestuiving verloopt meestal zonder problemen. De vlijtige bijen, en vooral ook hommels, zullen vanaf het opengaan van de eerste bloemen massaal de kiwiplanten bezoeken en zo het stuifmeel overbrengen van de mannelijke naar de vrouwelijke bloemen. In een serre is het wel nodig om met de hand te bestuiven.


Kort na de bloei beginnen de jonge vruchtjes reeds vorm te krijgen

De snoeiwerkzaamheden die we vorige maand begonnen zijn zullen we deze maand moeten verder zetten nl.:

* Bloeiende takken insnoeien tot op vijf tot zeven bladeren na de laatste bloem.
* Takken met teveel bloemen of die gedurende de winter niet werden ingesnoeid in de lengte halveren.
* Nieuwe scheuten zonder bloemknoppen insnoeien tot op ongeveer 70cm.

Na de bloei worden de mannelijke planten ook eens deftig onder handen genomen. Alle takken waarop de bloemdragende jonge scheuten stonden worden teruggesnoeid tot aan de eerste scheut dichtst bij de legger. Indien deze scheut te ver van de legger verwijderd is wordt de tak teruggesnoeid tot op ongeveer 5 cm. De steeds aanwezige slapende knoppen zullen opnieuw uit lopen en voor een nieuwe tak zorgen.

Deze maand wordt er ook wat bijgemest. De ontwikkelende vruchtjes kunnen wel wat voedingsstoffen gebruiken. Ook de gesnoeide mannelijke planten vragen wat extra bemesting.


Hommels zorgen voor een goede bevruchting van de vrouwelijke kiwibloemen.

Bronnen

Wil je meer weten over het succesvol kweken van kiwi’s?
Binnen enkele maanden verschijnt het eerste Nederlandstalig werk over kiwi’s op CD-ROM. Zie