Bomen en hagen

[node:title] ([random:number])Op zondag 23 maart zal de bijdrage van Holland Bloemenland aan de paasversiering op het Sint-Pietersplein traditiegetrouw gedomineerd worden door het pauselijke wit en geel. De brede keuze aan witte bloemen, bollen en bloesem heeft de Nederlandse arrangeurs er dit jaar toe geïnspireerd wit de leidende kleur te laten zijn. Zeker twintig grote bloemwerken met witte rozen zullen de directe omgeving van het altaar sieren.

Ook de duizenden violen op de trappen zijn dit jaar wit, net als veel van de soms metershoge heesters op de terrassen naast het altaar. In aanwezigheid van tienduizenden gelovigen spreekt paus Benedictus XVI het ´Urbi et Orbi´ uit in aansluiting op de traditionele Paasmis. Miljoenen mensen volgen de viering op televisie. Nederland wordt alom gewaardeerd door de traditionele bijdrage aan de bloemenversiering.

Trotse sector

[node:title] ([random:number])De bloemenzee op het Sint-Pietersplein kent een langdurige en nauwgezette voorbereiding. Charles van der Voort krijgt daarbij hulp van mensen en organisaties uit de gehele sierteeltsector. Gezamenlijk, met gebruikmaking van ieders vakmanschap, werken zij aan de vervolmaking van de paasversiering. Naast vakmanschap is trots hun drijfveer. Samen met alle aanwezigen op het plein geniet de hele wereld mee van de Hollandse bloemenpracht. Als paus Benedictus XVI ook dit jaar de traditie voortzet en ´Bedankt voor de bloemen´ in het Nederlands wil uitspreken, straalt dat gevoel van trots uit naar alle Nederlandse aanwezigen en tv-kijkers. Dan heeft de paasviering voor even een subtiel Hollands tintje.

Wit en geel

In het pauselijke vaandel staan de kleuren wit en geel voor de zilveren en gouden sleutels van de heilige Petrus. De sleutels vertegenwoordigen de aardse en hemelse macht. In de versiering op het Sint-Pietersplein volgen de Nederlandse arrangeurs het wit en geel van de pauselijke banier. In de nu gangbare kleurensymboliek geldt voor geel en wit nog steeds een sterke binding met Pasen. Geel staat ook voor licht, luister en glorie: wit voor blijdschap, tederheid en liefde. De kleuren zijn elk jaar gelijk, maar de invulling varieert door de jaren heen. Dit jaar ligt er dus een zwaarder accent op witte bloemen. Hoofdarrangeur Charles van der Voort kan vanuit het brede assortiment Nederlandse bollen, bloemen en bomen in wit en geel steeds voor een andere invulling van de altaardecoratie kiezen. Voor de trappen en het balkon, waar ruimte is voor veel meer kleurschakeringen, heeft hij in principe het gehele Nederlandse sierteeltaanbod tot zijn beschikking.

Al 23 jaar anders

Het namens Nederland aanbieden van de bloemenversieringen op het Sint-Pietersplein is uitgegroeid tot een ware traditie. De basis daarvan ligt in 1985 in Utrecht. In dat jaar bezocht paus Johannes Paulus II Nederland. De Leidse arrangeur Nic van der Voort nam het initiatief om bij die gelegenheid het podium van de Jaarbeurs in de bloemen te zetten. Dat werd zeer gewaardeerd, waarna een uitnodiging volgde om in datzelfde jaar in Rome voor een sfeervolle bloemendecoratie te zorgen tijdens de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma. Het was bij die gelegenheid dat het idee geboren werd van een jaarlijkse bloemenhulde met Pasen. Sindsdien is de Nederlandse inbreng alleen maar gegroeid. Naast en voor het altaar zijn er in de loop der jaren 10 terrassen gevormd die met Nederlands product aangekleed worden. Het aantal arrangeurs dat uit liefhebberij aan de versiering meewerkt, is gegroeid tot twintig. Dit jaar is het de 23e keer dat het Sint Pietersplein een Hollands bloementintje krijgt. Het is de derde keer in het pontificaat van paus Benedictus XVI.

Bron: Bloemenbureau Holland