Tuinaanleg

Het is tegenwoordig helemaal hip om je eigen groenten te kweken in de tuin. Heb jij mooie plannen voor een nieuwe tuin en net de stap gezet om kunstgras te kopen. Denk dan ook eens na over het aanleggen van een moestuin. Op deze manier haal je je verse groenten in de toekomst zo uit eigen tuin. Super vers en super biologisch! Voordat je van start kunt met het kweken van eigen groenten is het goed om research te doen naar welke groenten je het makkelijkste kunt kweken. De ene groente heeft nu eenmaal wat meer liefde nodig dan de ander. Als beginnende moestuin fanaat kun je het beste beginnen met de makkelijke groenten. In dit artikel gaan we verder in op wat de makkelijkste groenten zijn om zelf te kweken. Als beginnende tuinder kun je vast wel wat tips gebruiken!

1. Courgette
De courgette is echt een van de makkelijkste groente om zelf te kweken in de tuin. De zaadjes kun je zaaien van eind April tot eind Mei. Het beste kun je ze eerst binnen zaaien en vanaf eind Mei naar buiten verhuizen wanneer het niet meer vriest ’s nachts. Zorg ervoor dat de planten genoeg ruimte hebben, ongeveer 1 vierkante meter per plant. De bladeren van de courgetteplant worden namelijk behoorlijk groot. Van zon wordt de courgette plant net zoals de meeste groente heel blij. Wanneer je de plant voldoende water geeft dan kun je van de zomer gegarandeerd genieten van verse courgettes.

2. Rucola
Vanaf Maart kun je rucola al zaaien in de volle grond. Het is net zoals de courgette een van de makkelijkste groente om zelf te kweken. Een plekje in de halfvolle zon is genoeg voor de rucola. Zorg er wel voor dat de grond genoeg water heeft, want dit heeft de rucola nodig om goed te kunnen groeien. Na een paar weken zie je de eerste rucola al verschijnen. Laat de rucola niet te lang staan want bij blijft doorgroeien! Hoe langer je de rucola laat staan, hoe pittiger van smaak hij wordt.

3. Sla
Ook sla kun je in Maart meteen in de volle grond zaaien. Als het weer meezit kun je sla zelfs blijven kweken tot Oktober. Denk er van te voren goed over na dat in principe uit elk zaadje een hele krop sla komt. Ben dus niet té enthousiast met zaaien want je dan zit je straks opgescheept met een enorme oogst aan sla. Je kunt beter telkens een paar zaadjes zaaien. Wanneer je de ene krop geoogst hebt, zaai je weer een aantal nieuwe zaadjes enz. Let erop dat je de zaadjes niet helemaal bedekt met aarde. De zaadjes hebben namelijk licht nodig om te kunnen kiemen.

4. Tomaten
Tomaten kun je zaaien vanaf Maart tot April, het beste zaai je ze eerst binnen in een bak. Daarna kun je ze verplaatsen naar buiten. Let er goed op dat tomaten veel warmte nodig hebben. Ze hebben dus zeker een plekje in de volle zon nodig, in een kas zou nog beter zijn. De planten van de tomaten kunnen enorm hard groeien. Bind de plantjes vast aan een stukje hout en houdt deze goed bij. Knip de onnodige takken regelmatig af, anders gaat er teveel energie naar de groei van onnodige takken in plaats van naar de groei van de tomaten. Let erop dat de bladeren van de tomaten liever geen direct water op zich willen hebben.

5. Komkommer
Komkommers groeien zonder al te veel problemen. Vanaf een constante temperatuur van 15 graden of hoger kun je de komkommers buiten zaaien. Voor die tijd kun je ze binnen voor zaaien. Iets anders dan de andere groenten heeft de komkommer niet teveel water nodig. Na een aantal dagen zal je de eerste komkommers al zien groeien.

6. Paprika
Het beste is om de paprika al vanaf half Februari / begin Maart binnen te zaaien op een lekker warm plekje. Zodra de plantjes hun eerste blaadjes beginnen te krijgen kun je de planten verplaatsen naar buiten of het beste zelfs in een kas. Een paprika heeft best wel wat tijd nodig om te groeien. Oogsten doe je dan ook pas in de zomer. Ook heeft de paprika veel warmte nodig. Zoek dus het aller zonnigste plekje in jouw tuin uit voor de paprika. De paprika’s zullen eerst groen worden, en als je langer wacht worden ze vanzelf oranje en vervolgens rood.  

Zoals je ziet zijn er genoeg makkelijke groenten om zelf te kweken in je tuin. Zorg ervoor dat de groenten genoeg zon, warmte en water krijgen. Gegarandeerd dat jij verse groenten kunt oogsten van de zomer! Dan kun je vast en zeker optimaal genieten van jouw tuin.