Bomen en hagen

We dromen allemaal van het bezitten van grote, weelderige tuinen, uitgestrekte gazons met overvolle, prachtige grote borders, ruimtes om te dineren, te loungen op mooie meubels van Tuinmeubelwereld.nl, misschien zelfs een zwembad… maar de realiteit is dat als je in een stedelijk gebied woont, je relatief beperkt zult zijn als je het gaat om vierkante meters. Dus het groter willen laten lijken van je kleine tuin staat bovenaan de lijst van veel huiseigenaren, en er zijn enkele heel eenvoudige ontwerpideeën die ervoor zullen zorgen dat de kleinste tuin meteen ruimer aanvoelt. Hieronder noemen we een paar goede voorbeelden!

Gebruik verticale ruimte
Voor tuinen die echt weinig vloeroppervlak hebben, kijk naar boven. Gebruik je tuinmuren om groen toe te voegen en plant bomen aan de randen die naar boven groeien in plaats van naar buiten. Door de randen van je tuin te vijlen met klimplanten of zelfs een levende muur aan te planten, kun je afstand doen van borders en meer ruimte op de begane grond hebben om een ​​gazon of een patio aan te leggen.

Plaats spiegels
Dit is een heel eenvoudig idee voor een kleine tuin met een beperkt budget, en zoals alle spiegels op magische wijze doen met binnenruimtes, zal het je buitenruimte meteen ook groter laten lijken. Probeer een volledig spiegelwand aan de achterkant van je tuin toe te voegen om de ruimte te ‘verdubbelen’, of kies voor een meer landelijke tuinsfeer een extra grote antieke spiegel en laat klimmers er omheen groeien, zodat deze onderdeel wordt van de tuin.

Speel met perspectief
Je zou verbaasd zijn hoeveel je het oog kunt misleiden om je tuin groter te laten lijken. Als je te maken hebt met een lange, smalle tuin, is een pad misschien niet de juiste keuze, omdat de ruimte alleen maar langer wordt in plaats van groter. Je wilt dat het oog door de ruimte wordt getrokken in plaats van alleen maar recht naar beneden, dus zorg voor extra aandacht aan de randen en kies voor gebogen lijnen in plaats van iets dat te recht en stijf is. Zelfs een smalle rand met veel overvolle planten van verschillende hoogtes zal de aandacht door de ruimte trekken in plaats van direct naar het einde ervan.

Combineer binnen met buiten
Leefruimtes binnen en buiten zijn de afgelopen jaren  een enorme tuintrend geweest, wat een goed voorteken is voor kleine tuinen, omdat je bijna ruimte van binnen kunt lenen om het gevoel te creëren dat de buitenruimte groter is. Een heel gemakkelijke manier om dit te doen zijn natuurlijk vouw- of schuifdeuren, maar als je op zoek bent naar iets meer instant, heeft het laten stromen van dezelfde vloer van binnen naar buiten een ruimteverruimend effect. Door een terrasplank te kiezen in dezelfde houttint als het hout dat in je huis wordt gebruikt, of terrastegels die passen bij de binnenvloer, ontstaat een naadloze overgang tussen binnen en buiten en merk je de kleine afmetingen van de tuin niet op.