Een beplante vijver is een rijk stuk natuur. Er komen allerlei dieren op af die u zonder vijver nooit in de tuin zou zien en een vijver zorgt voor een gunstig microklimaat. In de diverse vijverzones groeien verschillende soorten planten. In de diepwaterzone waterlelies met hun drijvende bladeren en onderwaterplanten die voor zuurstof in het water zorgen (pijlkruid, waterpest). In de oeverzone (tot ca. 40 cm diep) staan oeverplanten. In de moeraszone planten die nat willen staan en ook wel ondiep water verdragen. Daarbuiten begint de drogere grond van de rest van de tuin.
Naast bloeiende waterlelies zijn oever- en moerasplanten het meest opvallend in een vijver. Ze hebben interessante bladvormen en bloeien vaak geweldig. Veel ervan zijn inheems in onze natuur. Bodembedekkende oeverplanten kunnen de randen van de vijver prachtig overgroeien. Soms groeien ze zelfs het water in, wat nog mooier staat. Amfibieën (kikkers, padden, salamanders) en kleine zoogdieren scharrelen graag tussen de planten door. Vogels komen aan de oever drinken en prachtige libellen jagen er tussen op andere insecten.
Een enorme variatie
Door de grote populariteit van vijvers, is de keuze aan oever- en moerasplanten enorm uitgebreid. Behalve echt inheemse soorten als de tot 100 cm hoge, prachtig roze bloeiende zwanenbloem (Butomus umbellatus), de lisdodden (Typha), waterdrieblad (Menyanthes) en gele dotterbloemen (Caltha palustris) zijn er tal van exoten bij gekomen die een heel nieuwe bijdrage aan de rijke vijverflora leveren: het schitterend blauw bloeiende snoekkruid (Pontederia) uit Amerika (daar is ook een witte kweekvorm van), de indrukwekkende moerasaronskelk (Zantedeschia aethiopica) uit Afrika, de kafferlelie (Schizostylis) uit Zuid-Afrika, de salamanderstaart (Saururus) uit Amerika enz.
Heel mooi zijn ook allerlei planten die een grasachtige indruk maken: zebrabies (Scirpus tabernaemontani ‘Zebrinus’), holpijpsoorten (Equisetum), pitrus en andere russen (Juncus) enz.
Tal van soorten zijn bijna vertederend mooi, zoals moeras-vergeet-mij-niet (Myosotis palustris) met heel lichtblauwe bloempjes, het goudknopje (Cotula) met geurend blad, het wuivende veenpluis en wollegras (Eriophorum). Schitterende bloemen hebben gele lis (Iris pseudacorus) en de warmblauwe moerasiris (Iris laevigata).
Verzorging
Plant altijd op de juiste diepte. Die staat op het etiket. Met waterdiepte wordt bedoeld de afstand tussen bovenkant potgrond en het wateroppervlak. Zet oeverplanten liefst in aparte waterplantmandjes in speciale vijvergrond. Zo voorkomt u te sterke woekerneigingen. Pas op met soorten met scherpe wortelpunten (rietsoorten). Zet die liefst in een gesloten bak. Geef bij het inplanten een speciale langwerkende waterplantenmestpil bij de wortels in de vijvergrond. Verder niet meer mesten. In het najaar afgestorven plantenmateriaal verwijderen. Eventuele plagen bij vijverplanten nooit met chemische middelen bestrijden.
Tuintips voor augustus
Sluipwespen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen helpen ongedierte te bestrijden. Laat ze in leven! Doordat het vochtiger wordt (dauw), kunnen schimmels toeslaan. Controleer uw planten daar nu extra op. Lavendel kan nu worden teruggesnoeid. Scheur/deel nu vroeg in het voorjaar bloeiende vaste planten. Moet u een pioenroos verplanten, doe dat dan ook nu. Haal uitgebloeide bloemen bij de planten weg. Riddersporen en leeuwenbekken kort afsnijden voor tweede bloei. Geef het gazon voor de laatste keer dit jaar mest.
Bronnen
Met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland en VLAM